KRISTIANSAND : Sørlandet Seilende Skoleskibs Institution har fått varsel om pålegg om retting av lovbrudd fra Utdanningsdirektoratet. Saken dreier seg hvordan stiftelsen bak skoleskipet Sjøkurs er organisert.

Det er nemlig stiftelsen som eier skipet, og dessuten eier både Sørlandet Maritime vgs og aksjeselskapet Sørlandets Sikkerhetssenter.

Aksjer

Når Utdanningsdirektoratet i fjor høst gikk gjennom regnskapene til de privateide skolene som mottar offentlig støtte, ville de denne gangen se spesielt på spørsmålet om organisering av virksomheten. De som mottar støtte til skoledrift kan nemlig ikke være virksomheter med kommersiell virksomhet.

Men stiftelsen som driver skoleskipet Sjøkurs eier et eget heleid aksjeselskap, Sørlandets Sikkerhetssenter AS, et firma med jevnt 30 millioner kroner i omsetning de siste årene, som har regnskapsført millionoverskudd i tre av de fire siste årene.

Stiftelsen har også eid en aksjepost i Gjensidige, som Utdanningsdirektoratet reagerte på.

Vurderer omorganisering

Varselbrevet er alvorlig for skolen fordi Utdanningsdirektoratets jurister mener skolen bryter med bestemmelsene i friskoleloven. Hvis de ikke blir enige, kan det påvirke skolens mulighet til å motta offentlig støtte, som driften av Sjøkurs er avhengig av.

Advokat Jens-Petter Pedersen i Deloitte representerer stiftelsen i dialogen med Utdanningsdirektoratet, og han skriver i et brev til departementet at man nå vurderer å skille ut skoledriften i et AS. Departementet utfordres til å svare på om dette vil bli godkjent og eventuelt løse problemet.

Avklares snart

Rune Tomelthy Teisrud, som er styreleder i stiftelsen, sier til Fædrelandsvennen at aksjene i Gjensidige er solgt.

— Dette var noe vi fikk gratis for ti år siden. Men siden direktoratet mente det er et problem å eie dette, har vi solgt aksjene. Pengene skal bruke til beste for elevene ved at vi kjøper nytt datautstyr, sier han.

For øvrig venter han på at saken skal avsluttes.

Saksbehandler Sigurd Holen i Utdanningsdirektoratet lover å avklare saken i løpet av kort tid.

— Svar kan ventes nå rundt påske, sier han.