ÅLBÆK: Allerede tidlig søndag observerte folk som bor ved kaiområdet en uvanlig stor patruljeaktivitet fra politiets side. Bilen med hasjpartiet var nemlig underveis.

Før klokka 21 la arendalitten til kai i Ålbæk. Der ventet ytterligere to nordmenn med hasjpartiet på 250 kilo.

Det er foreløpig noe uklart om smuglerne hadde klart å få noe eller hele hasjpartiet om bord i riben da de stakk fra havna på den danske østkysten. . I det mennene skulle til å forlate havnen, slo en aksjonsgruppe bestående av spesialtrente politifolk og forsvarets marinejegere til mot smuglerbåten.

Smuglerbåten fraktes her vekk for tekniske undersøkelser. Foto: Scanpix

På vei ut mot moloen falt den ene smugleren i sjøen. Han ble plukket opp igjen.Politiet hadde, etter at den 49 år gamle båtføreren hadde gått inn i havna, satt opp en sperring ved utløpet av havna. Denne klarte de tre smuglerne å forsere.

På utsiden av havna lå båten fra det danske sjøforsvaret med to polititjenestemenn om bord. Forsvaret kjørte inn i riben, som fikk skader på den ene motoren. Politiet bordet deretter smuglerbåten.

I denne situasjonen avfyrte 49-åringen skudd mot en PET-agent. To skudd traff lysken slik at betjenten ble alvorlig, men ikke livstruende skadet.

Politiet svarte tilbake med minst fire skudd. 49-åringen ble drept med fire skudd mot hodet og brystet. Straks etterpå fikk politiet kontroll over situasjonen.

I den lille danske byen var det politifolk fra den danske rikspolitistyrken, som har en utrustning og kapasitet som er lik den sentrale, norske beredskapstroppen i Oslo, også kalt Delta. I tillegg var det også et stort antall polititjenestemenn fra lokalt politi i området ved Ålbæk.

Politiet både i Norge og Danmark var temmelig sikre på at riben med den 49 år gamle båtføreren skulle dra til Ålbæk. Over lang tid har politi og tollvesenen spanet på de to fra Arendal som var med på turen. Båteieren, en 27 år gammel mann fra Arendal, kom til Danmark med bil sammen med en annen mann fra Oslo. De hadde hasjpartiet i bilen. Hvor hasjpartiet er hentet vet politiet foreløpig ikke.