GRIMSTAD: — Hva er det som skjer når nordmenn har problemer med å synge Gud signe vårt dyre fedreland? Jeg beklager dette. Jeg synes vi skal ta vare på den kristne kulturarven som Norge er tuftet på, sier KrFs gruppeleder i Grimstad, Bjørg E. Eide.

Kun Grimstad

Grimstad har vært den eneste igjen av Norges 430 kommuner som starter møtene med salmesang. De siste årene har representanter fra Venstre, Ap og SV gått på gangen under avsyningen. Saken tilspisset seg i november. Da gikk Venstres Øystein Haga også på gangen.

- Jeg er kristen, men jeg burde gått for lenge siden. Det passer seg ikke i det hele tatt å synge fedrelandssalmen i kommunestyret, sa han.

Dermed ble det krangel — og saken ble omtalt i nasjonale medier.I dag var spenningen hva som ville skje under første kommunestyremøte i det nye året. Ordfører Hans Antonsen tok regi.

— Kommunestyret er byens øverste felles styre. Når møtet startet skal alle være i salen og alle skal være inkludert. Det har jeg sagt til de syv som pleier å gå. Derfor blir det heller ikke noen sang i kveld, sa han, og fortsatte.

— Hvis noen vil ha salmesang må de be om en sak og en utredning. Så tar vi avstemning i februar. Selv mener jeg innslag fra kulturskolen kan være en fin måte å åpne kommunestyremøtene på, men kommunestyret bestemmer, sa han.

Både Frp og KrF krevde sak til februarmøtet. De beklager sterkt ordførerens handlemåte.

- Jeg beklager at vi ikke kan synge i kveld. Det er en fin tradisjon. Ordføreren kunne latt oss synge til vi har et vedtak, sa Bjørg E. Eide.

Dårlig rykte

Ordføreren mener på sin side at konflikten og striden roter til Grimstads rykte og omdømme:

- Det er en fin salme - og den er ganske harmløs. Men Grimstad er en moderne og spennende by. I nasjonale medier fremstilles vi som de mørkeste på det mørke fastland. De tror vi ber før møtene. Vi er ikke tjent med at dette er saken vi blir kjent for, sa han.

Ordføreren mener salme-striden skaper uverdige tilstander i bystyret når en gjeng står på gangen og snakker om de intolerante innenfor, mens de innenfor kritiserer de trassige utenfor.

Øystein Haga sier til Fædrelandsvennen:

- Jeg synger fedrelandssalmen av full hals 17. mai. Men den passer ikke ved innledningen til et kommunestyre. Det er splittende.

Skylder på Fjære

SVs Anne Gurine Hegnar:

— Norge er et sekulært land. Kirke og stat skiller lag. Jeg jobber i barnehage. Der ville det vært umulig å synge som kommunestyret har gjort. Jeg går på gangen fordi fedrelandssalmen ikke hører hjemme ved starten av et kommunestyremøte. Kommunestyret skal være inkluderende.

— Det er en grunn til at alle andre kommuner har forlatt denne tradisjonen. Forresten er det ikke en Grimstad-tradisjon. Det var noe vi begynte med da Fjære kommune ble en del av Grimstad. De sang, sier hun.

Elisabeth Kjølsrud sitter i fylkestinget for KrF. I går måtte hun ha samledebatten med seg:

- De synger 17. mai, sier de. Jeg skjønner ikke dette. At fedrelandssalmen skal være splittende. Det er jo noe av det mest samlende og flotte vi har, sier hun.

I kommunestyret i februar kommer det til å stå på en eller to stemmer, og i dag ville ingen spå om utfallet.