GRIMSTAD: — Hver gang noe rundt sykehuset diskuteres så danner det seg harde fronter. Det brukes veldig sterke ord, og vi skremmer folk, sier Hans Antonsen.

Han peker på at Sørlandet sykehus har satt i gang et prosjekt som skal gi en fellesskapsfølelse på tvers av sykehusene, og kalt prosjektet kultur for helhet.

Antonsen sier at det åpenbart er en kamp internt på sykehuset mellom Arendal og Kristiansand, og håper dette skal bli bedre. Likevel mener han ikke at det største problemet er internt.

Kultur for helhet

— Behovet for en kultur for helhet er trolig enda større utenfor enn innenfor sykehuset. Vi er jo egentlig enige om at pasientene er det viktigste. Dernest kommer resten av befolkningen. Men når ordbruken drar seg til, så glemmes det, sier Antonsen.

Flere politikere fra Aust-Agder har gått sterkt ut mot sykehuset. Arendalsordfører Einar Halvorsen uttalte nylig at tarmkreftsaken var et samarbeid mellom folk på sykehuset i Kristiansand og Fædrelandsvennen.Hans Antonsen skrev tirsdag epost til leder av Politisk Samordningsgruppe for Agder, Bjørgulv Lund. Der ber han om at saken tas opp på neste møte. Møtet er felles for toppolitikerne i begge Agder-fylkene.

— Jeg må si at jeg opplever denne tilspissede debatten som ganske ødeleggende for både sykehuset og landsdelen. Pasientenes behov synes å ha kommet langt bak i rekken av hensyn som gjør seg gjeldende, skriver Antonsen til Lund som også er fylkesordfører i Aust-Agder.

Lund svarte raskt, og setter saken på kartet til møtet 27. mai.

Fredsmekler?

— Der vil jeg lufte en idé om å arrangere en større samling for regionens politiske ledere, nøkkelpersoner fra begge sykehusene og gjerne noen helseeksperter. Da kan vi sette oss i samme rom og ha god tid til å bli enige. Min erfaring er at vi snakker mye bedre sammen når vi møtes slik enn når vi avgir uttaleser til mediene, sier Antonsen.

— Kan du som sitter i Grimstad innta en fredsmeklerrolle mellom Kristiansand og Arendal?

— Jeg vil ikke sette meg i en slik rolle. Under fylkesdebatten så vi at sykehuset i Arendal betyr veldig mye for folk i Grimstad. De stiller i fakkeltog når det virkelig er truet, men har samtidig en avstand som gjør at de fleste ikke reagerer like sterkt som mange i Arendal, sier ordføreren.

- Møte uten arroganse

— Har folk i Arendal grunn til å føle at sykehuset plukkes fra hverandre bit for bit?

— Nei, jeg mener ikke det. Men de har hatt grunn til å være bekymret. Vi er nødt til å se hvorfor denne frykten, som nok en gang kommer til syne, er der. Dette må møtes uten arroganse, sier Antonsen, før han legger til:

— Samtidig er vi nødt til å kunne diskutere slike alvorlige saker tarmkreftsaken uten at man skal føle at noen er ute etter å ta sykehuset i Arendal. Enkelte i Arendal er vel raske til å rope etter fakler. Vi er en liten del av landet, og er nødt til å kunne snakke sammen, sier Grimstad-ordføreren.