Pelle Politibil er en severdighet i Bodø. Line Marie Kristiansen fra Flekkerøy foran, Josefine Madsen fra Oslo (bak f.v.). Astrid Indrebø fra Bergen og Jenny Stone fra Trondheim. Foto: Privat
Line Marie Kristiansen med 2 kilo godteri som jentene fikk av en Mix butikk i Stokmarknes. Foto: Privat
På loffen i nord innebærer også bøssebæring for Redd Barna. Fra venstre: Line Marie Kristiansen, Astrid Indrebø, Jenny Stone og Josefine Madsen. Foto: Privat

SKÅNLAND: — Vi brukte null kroner, faktisk, forteller Line Marie Kristiansen.

Nittenåringen fra Flekkerøy er elev ved Soltun Folkehøgskole i Sør-Troms, der hun går på linjen Backpack Surprise. Den 6. november var hun og de tre andre elevene på gruppa tilbake etter ti dager på loffen i nord, med et reisebudsjett på ti kroner dagen hver.

— Selve pengegreia gikk greit, men jeg var mer usikkerheten om vi fikk mat nok, skyss og hvor vi skulle bo, sier hun.

Her er det Marianne Bremnes, ordfører i Harstad, som får besøk av Josefine Madsen (f.v.), Line Marie Kristiansen og Atrid Indrebø. Foto: Privat

LavbudsjettFri kost ble det, til og med på restaurant. Losji fikk de hos noen de kjente "litt", eller de banket på dører hos fremmede og ganske enkelt spurte om de kunne få overnatte. I Mo i Rana ble det hotell. Gratis det også.

— Vi skulle egentlig ligge på et møterom, men så viste det seg at det var opptatt. Dama på hotellet syntes sikkert synd på oss og lot oss få et av rommene. Hun laget frokost til oss neste dag også.

De haiket med personbiler, taxi, ferje og Hurtigruten.

I Tromsø gikk de gratis på kino, mens i Bodø fikk de omvisning på Norsk Luftfartsmuseum.

Målet med turen var å klare seg på ti kroner dagen, som er fattigdomsgrensen i mange land. På en barneskole i Inndyr i Gildeskål, Nordland, holdt de et foredrag om FNs åtte tusenårsmål for fattigdomsbekjempelse innen 2015.

Refleksvest kan brukes i (nesten) alle sammenhenger. Tydeligvis også til bading i Tromsø. Det blir for mørkt i nord. Foto: Privat

Og de badet i sjøen i Tromsø og Bodø, noe de får poeng for.— Det var veldig kaldt, spesielt i Tromsø. Det snødde og var is på vannet.

Poeng fikk de også for å ha tilbrakt siste natten i lavvo.

Jorda rundt og hjem igjen

I februar reiser backpacker-elevene "Jorda rundt på 60 dager". Peru er første stopp, der de skal bo i Amazonas og registrere dyrebestander. I New York skal de besøke FNs hovedkontor og lære mer om tusenårsmålene. I Kenya skal de jobbe på et barnehjem. I Midtøsten skal de innom Jordan, Palestina og Israel. Og det blir et stopp i Thailand. Planleggingen er i full gang.

Kristiansen, som var ferdig med studiespesialisering med formgivning ved Tangen videregående skole i vår, synes det er deilig med et friår.

— Jeg var litt skolelei, forteller hun, men kan tenke seg en yrkeskarriere innen kunst og arkitektur eller det å jobbe med mennesker.Selv om hun trives i det høye nord, savner hun klimaet på Sørlandet.

— Her er det minusgrader og snødd i flere uker allerede.