KRISTIANSAND: — Jeg var ute i dag og skulle fiske da det plutselig kom en havørn flygende over meg. Jeg kunne høre vingeslagene, sier Frank Salvesen fra Flekkerøy.

Han var da borte hos en kamerat som sløyet fisk, et sted mellom Flekkerøy og Oksøy, da havørnen kom seilende.

— Jeg har bodd her i alle mine 42 år, og jeg har bare sett havørn fire ganger. Tre av de gangene var etter nyttår, mens den fjerde er det 20 år siden jeg så. Minst.

Salvesen sier at han startet å kaste fisk mot den, og at havørnen kun var 10–15 meter unna på det nærmeste.

— Den var svær, nesten 2,5 meter i vingespenn. Det er jeg sikker på. Det var utrolig moro å se den på så kloss hold, sier han.

Hyppige observasjoner

— Det gjøres observasjoner nesten hver eneste dag nå, sier Rolf Sunde, leder av Kristiansands lokallag av Norsk ornitologisk forening.

— I dag ble det sett en ved Odderøya, mot Oksøy. For tre uker siden ble det sett 3 stykk i Blindleia, og i Søgne er det også sett to eller tre. Det er også gjort observasjoner i Venneslafjorden, og på Lista. Jeg tror det er rundt fem, seks stykker i distriktet vårt nå, sier han.

Han sier at havørn har blitt vanligere på Sørlandet de siste årene.

ENSOM: Havørnen ble fotografert mellom Flekkerøy og Oksøy. Foto: Frank Salvesen

— Noen år tilbake var dette et svært sjeldent syn. Men det ble funnet en vellykket hekking i Aust-Agder i fjor, og en mislykket en i Søgne. Det blir bare flere og flere langs kysten, for bestanden har tatt seg opp etter at den ble fjernet fra rødlista.På nettstedet artsobservasjoner.no blir det rapportert om en rekke havørnobservasjoner langs sørlandskysten. Se her.

Aldri mer enn nå

Havørn bIe tatt av rødlista i 1999, og ifølge Naturvernforbundet har det aldri vært mer havørn i Norge enn nå. Over førti år med fredning har brakt havørner tilbake til de tradisjonelle områdene.

– Bestanden av havørn i Norge er på et høyere nivå enn vi har hatt i historisk tid. Disse fuglene har alltid blitt jaktet på. Fra det tidspunktet folk fikk skytevåpen begynte de å skyte ørner. Men i 1968 ble havørnen fredet. Det er flere hundre år siden havørnen har fått være i fred, slik som nå, forteller Torgeir Nygård, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning, til Naturvernforbundet.

Det er nå mellom 4000 og 6000 havørner i Norge, og den hekker langs hele kysten fra Finnmark til Vest-Agder.