STAVANGER: Hver gang blir klagene henlagt fordi Aartun ikke er "autorisert personell".

— Jeg er ikke redd legene. Det må gjerne komme en rettssak. Da kan jeg få anledning til å vise min metode på en storskjerm. Da kan skal folk få se sannheten, sier Aartun.

"Flått-jegeren" kalte VG ham i fjor. Den pensjonerte rektoren har de siste seks årene drevet firmaet Mikroforsk. Han har da analysert opphostet slim, urin eller avføring fra flere hundre personer fra hele landet. Pasientene har gjerne eller tror de har flåttbakterien borrelia eller utmattelsessyndromet ME. Jungeltelegrafen og oppslag i mediene leder dem til Sigurd Aartun, som foretar analyser med mørkefelts- eller lysmikroskopi, og eventuelt anbefaler medisinering.

Siden 2006 har han etter eget utsagn behandlet hundrevis av pasienter fra hele landet.

— Gir ikke ut medisiner

- Flere leger er bekymret over at du anbefaler medisinering uten å ha formell medisinsk kompetanse?

— Men jeg gir ikke medisiner til noen. Jeg sier bare hvilke medisiner som virker. Så er det opp til legene å skrive ut medisinene, sier Aartun.

- Men dine anbefalinger er ikke vitenskapelig fundert?

— Nei, de sier det. For å dokumentere metoder vitenskapelig, må man ha penger til vitenskapelige forsøk. Man må ha et panel med kontrollpersoner. Man må reise et kolossalt apparat. Derfor er vi ikke kommet lenger. Norske leger krever at alt skal undersøkes og dokumenteres av dem selv. De tar ikke hensyn til alt som er påvist i utlandet, sier Aartun.

Flere bekymringsmeldinger på Aartun

Fylkesmannen i Rogaland har fått flere bekymringsmeldinger på Sigurd Aartun. Men de kan ikke gjøre noe med dem.

— Vi har mottatt flere bekymringsmeldinger om virksomheten til Sigurd Aartun, men vi har ikke hjemmel til å føre tilsyn siden han ikke er autorisert helsepersonell, sier seniorrådgiver Paul Grude ved fylkesmannen i Rogaland.

Han bekrefter å ha mottatt bekymringsmeldingen fra Sørlandet sykehus, og sier den ikke vil bli fulgt opp. Tre ganger har fylkesmannen i Rogaland fått liknende bekymringsmeldinger fra leger både i Rogaland og Hordaland.

I ett tilfelle ble saken oversendt Statens helsetilsyn som kan vurdere den opp mot Lov om alternativ behandling. Konklusjonen ble at det ikke var noe straffbart forhold, men at helsetilsynet og fylkeslegen skal følge med på virksomheten.