SØGNE: — Dette er et problem langs hele kysten i den perioden der det festes på holmer og skjær. Hvis det ikke hadde vært glassflasker å få kjøpt, så hadde vi ikke hatt dette problemet, konstaterer Arnfinn Håverstad i ingeniørvesenet i Søgne.

Knusing av ølflasker i skjærgården er en gjenganger sommerstid. Festglad ungdom i lystigste laget slenger ølflasker og rusbrusflasker i fjellveggene, og glasskår havner i fjæra og i sanden.

Willy Andresen i skjærgårdstjenesten i Søgne sveiper over Kjeøya like utenfor Høllen, et av verstingstedene der han har ryddet mye i sommer.

— Se, her er det masse glasskår. Vi har sett over mange ganger, men det dukker alltid opp mer, sier han til Fædrelandsvennen.

GJENLATT: - Det går i øl og rusbrus. En gang fjernet vi to søppelsekker. Det er helt foreferdelig, sier Willy Andresen, mens han plukker tomflasker og glasskår på Kjeøya. Foto: Torstein Øen

Ryddet opp

I sommer kom det inn en klage fra en familie på fem som hadde funnetknuste flasker og søppel på Kjeøya, og brukt timevis på å rydde opp. To av barna skal også ha endt opp med kutt i beina. I svarbrevet fra Håverstad heter det:

— Ingeniørvesenet kunne ønske en folkeaksjon mot bryggeriene om ikke å selge øl på glassflasker i sommersesongen. Egentlig er det et mysterium hvorfor dette ikke er innført for lengst, når en vet hvilket problem flaskeknusing fører til i skjærgården langs hele kysten.

Håverstad skriver at øya har vært preget av hærverk. Blant annet har toalettbygget blitt brent ned to ganger. Anmeldelsene har vært resultatløse, og kommunen står nå uten fasiliteter på øya. Tomflaskebeholdere har visst heller ingenting for seg.

«Flaskeknusingen er en spontanhandling som skjer i påvirket tilstand, og som ren underholdning», skriver han.

Hele sommeren

Willy Andresen har ryddet ute i skjærgården i hele sommer, og sier at flaskeknusingen er et omfattende problem. Kjeøya og Riveneset litt lenger vest går igjen. Men på en øy like bortenfor fikk han den største ryddejobben.

— Der var vi i flere timer. Du kunne dra hånda gjennom sanda og det kom glassbunner opp, sier han.

Leder for ingeniørvesenet, Paal Kristensen, er enig med kollegene sine om at flasker helst skulle vært fjernet, men sier at et stopp i flaskesalg ikke vil være enkelt å få til.

— Vi har diskutert dette internt, men vi har ikke gjort noen fremstøt ennå. Kanskje bør ordførerne i distriktet sette hodene sammen og finne ut av noe sammen. For hvis kun én kommune innfører slik stans i butikkene, så kan ungdommen bare dra til en nabokommune, sier han.

— Men å snu bryggeribransjen kan fort bli konkurransevridende for noen, sier han.

I TUSEN KNAS: Rita Haarr tok dette bildet da hun var med familien på Kjeøya en av tre turer i juni. Knuste flaske og søppel lå overalt, og familien på fem tok på seg opprydningsarbeidet. Foto: Rita Haarr

— Ikke forbud

Leder av plan- og miljøutvalget i kommunen, Egel Terkelsen (Frp), sier til Fædrelandsvennen at han kjenner problemet godt.

— Vi har diskutert problemet tidligere i utvalget. Kommunen kan ikke lage noe forbud mot å selge øl på flaske, men vi kan oppfordre butikkene til ikke å selge flasker i en periode, sier han.

Han er imidlertid ikke positiv til å gå etter bryggeriene.

— Jeg ville ikke vært med på en slik aksjon. Dessuten smaker jo øl best fra flaske.

Utvalgsmedlem Bjørn Egeli (Ap) vil gjerne ha saken opp til diskusjon.

— Dette er en ukultur som har vært i Søgne i alle år, der noen svært få ødelegger for de andre. Jeg ser gjerne på hva som kan gjøres, men det går nok mer på å skjerpe holdningene blant de unge, sier han.

- Helt useriøst

Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, slakter forslaget fra ingeniørvesenet i Søgne.

— Det blir som å gå til aksjon mot bilprodusentene fordi noen kjører for fort. Problemet her er ungdom som oppfører seg idiotisk, ikke bryggeriene. Det er et elendig forslag, sier han til Fædrelandsvennen.

Nome sier at slike forslag dukker opp i ulike kommuner fra tid til annen, spesielt opp mot russetida.

— Men mange produkter finnes kun på flaske, og en full stans i salg av flaskeøl vil virke konkurransevridende. Det blir også helt feil for forbrukerne, sier Nome, og trekker fram de mange mikrobryggeriene på Sørlandet som spesielt utsatt.

Flaskeøl er likevel i nedgang nasjonalt i forhold til boksøl.

— Kunne ikke Christianssands Bryggeri vurdert stans, ettersom flaske uansett blir mindre viktig?

— Nei, de som vil ha CB på flaske må få det, sier han.