LISTER: En 18 år gammel mann fra Flekkefjord er dømt til samfunnsstraff i 30 timer for å ha kjørt i 135 kilometer i timen i 80-sonen ved Fardal 25. juli i år. 18-åringen kjørte personbil da han ble stoppet i en av politiets mange kontroller på Fardal i sommer. I retten tilsto 18-åringen råkjøringen, noe som teller i formildende retning for straffen han får. I skjerpende retning peker tingretten på at råkjøringen fant sted i mannens prøveperiode for førerkortet. I tillegg må mannen klare seg uten førerkort i ti måneder, og må ta lappen på ny for å få lov til å kjøre igjen. 18-åringen bad om å få førerkortet tilbake raskere, men det tok ikke retten hensyn til.

Hadde 18-åringen tråkket litt hardere på gasspedalen, ville resultatet vært ubetinget fengsel. Ved fartsovertredelser opp mot 135 kilometer i timen kan retten idømme samfunnsstraff. Ved 136 kilometer i timen og oppover, skal råkjøreren i fengsel.

En 30 år gammel mann fra Vanse får også 30 timers samfunnsstraff etter å ha kjørt i 111 kilometer i timen i en 60-sone på Vanse. 30-åringen kjørte en stasjonsvogn da han ble stoppet av politiet 10. august i år. I tillegg må han klare seg uten førerkort i 13 måneder, og må ta full førerprøve for å få igjen lappen.

En 45 år gammel mann fra må også tjene samfunnet i 30 timer som straff, etter å ha kjørt 130 kilometer i timen på E 39 i Lindesnes 27. juni. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen. 45-åringen tilsto i retten. I tillegg til samfunnsstraff, mister 45-åringen førerkortet i sju måneder. Retten tok ikke hensyn til mannens ønske om å få igjen førerkortet raskere.