KRISTIANSAND: — Vi er veldig fornøyde med studietilbudet. Vi har prøvd å tilrettelegge undervisningen slik at studenter i distriktene skal slippe å reise inn til Kristiansand eller Grimstad, sier førstelektor ved sykepleierutdanningen ved Universitetet i Agder, Jørn Stordalen.

Studietilbudet er et samarbeid mellom Universitetet i Agder, Setesdal-, Lister- og Lindesnesregionen. Undervisningen har vært gjennomført ved hjelp av videokonferanser og nettforelesninger, samt praksisopplæring i nærmiljøet. Den teoretiske delen av studiet ble lagt til de videregående skolene på Hornes, Lyngdal og Byremo.

– Deler av forelesningene som ble holdt på sykepleierstudiet i Kristiansand overførte vi direkte, og noen deler ble tatt opp og lagt ut på nett. På den måten kunne studentene selv se på det når det passet dem, forteller Stordalen til Fædrelandsvennen.

– Ingenting å utsette

Solvår Ougland (50) fra Konsmo, var en av de 35 nyutdannede sykepleierne som nylig mottok bevis for å ha fullført bachelor i sykepleie. Hun synes studietilbudet fungerte utmerket.

– I min alder hadde jeg ikke lyst til å reise tilbake til Kristiansand for å studere. Dessuten har jeg både jobb og familie, og siden studiet var godt tilrettelagt, klarte jeg å kombinere dette med en fulltidsstudie, sier Ougland, som fulgte undervisningen på Byremo videregående.

Hun jobber til daglig som bonde og selvstendig næringsdrivende, men har også tatt noen vakter på sykehjemmet. Ougland har ingen planer om å jobbe som sykepleier på heltid.

– Sånn som situasjonen er i dag, vil jobben som sykepleier være en ekstra jobb. Men det er greit å ha en jobb å falle tilbake på, innrømmer hun til Fædrelandsvennen.

Flere søkere

Flere av studentene sier at de ikke hadde tatt sykepleierutdanning om det ikke var for at studiet ble gjennomført som desentralisert opplæring, i en undersøking UiA har gjennomført.

– Årets kull er det første som har fullført den desentraliserte sykepleierutdanningen på tre år, forteller Stordalen.

Han forteller at alle som var kvalifiserte til utdanningen fikk begynne på studiet. Av totalt 42 studenter, var det 35 som fullførte.

Til høsten har enda flere lyst til å teste ut det nye studietilbudet. 100 søkere hadde UiAs tilbud om heltidsstudier i distriktet som førstevalg. Det er 2,5 søkere til hver av de 40 studieplassene. Lister-regionen har flest søkere, skriver universitetet på sine nettsider.