REISERUTEN: De to ekteparene Sonderkamp har lagt bak seg en stor del av Norge i de to bobilene. Ruten har gått langs vestlandet fra Kristiansand via Bergen til Trondheim og sørover om Røros til Sørlandsbyene Risør, Arendal og Lillesand. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
FORNØYD: Monica Sonderkamp er fornøyd med dusjfasilitetene på bobilcampen. God dusj utenfor betyr at bobildusjen fortsatt kan benyttes som garderobe. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
KOMMER TILBAKE: Claudia og Claus Sonderkamp har allerede planer om å komme tilbake sommeren om tre år. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Her er det veldig fint. Det er gunstig pris for overnatting, god service med dusj og elektrisitet, og det ligger nært byen, sier Claus Sonderkamp.

Han og kona Claudia står parkert på Dypvannskaia på Kokkenes i Lillesand, sammen med rundt 25 andre bobiler. En mobil brakke med dusjer og toaletter står bakerst på campen. Alle har tilgang på strøm og trådløst internett. I juli får også bobilturistene gratis rundstykker, akkurat som båtturistene i gjestehavna gjør.

— Og så er det skjønn utsikt her. Vi kan se på sjøen og båtene, sier Jürgen Sonderkamp.

Usikkert

I fjor registrerte Lillesand kommune 1900 gjestedøgn i bobilcampen. I år ligger det an til å bli flere. På få år er campen blitt så populær at kommunen ikke våger å markedsføre den.

— Det gikk som en præriebrann etter det første året, og det andre året var det helt fullt. I år er det stappfullt, sier Finn Lorentzen, daglig leder i gjestehavna.

Tidligere sto det et havnelager på kaia. Da det ble revet, oppsto spørsmålet om hva man skulle bruke tomten til. Bobilentusiaster i kommunen undersøkte om ikke Lillesand kunne få til en camp for bobiler der.

— Vi begynte forsiktig i 2010. Da sto jo Dypvannskaia der, tom. Vi kjøpte en brakke med to bad i. Men siden det er så usikkert om kommunen skal fortsette med dette, har vi bare satt opp enkle skilt i byen, sier fagleder for drift, Ben Uldal.

- Dårlig utnyttelse

Reguleringsplanen inneholder ikke bobilcamp i fremtiden, men legger til rette for at det settes opp et bygg der i stedet. Administrasjonen vil foreslå at bygget er maritimt rettet, og at det ikke genererer trafikk.

— Det er helt ok med bobilcamp på Kokkenes slik situasjonen er i dag. Kommunen tjener penger, vi trenger handel i sentrum, restaurantbesøk og slike ting. Det er mange som har glede av å sitte på byens kremtomt. Men for oss på planavdelingen, er det dårlig utnyttelse å benytte den til bobilcamp, sier arealforvalter Esben Gundersen.

Han minner om at Lillesand kommune har en svært anstrengt økonomi.

— Det er jo ikke rom for store krumspring i økonomien i dag. Kommunen sliter bare med de lovpålagte tingene, så dette bygget er nok noe som en kan få bygd i medgangstider. Det kan nok se ut som om det er langt frem i tid, sier Gundersen.

Vil tilbake

Ekteparet Sonderkamp har i alle fall planer om å vende tilbake til Lillesand og bobilcampen på Kokkenes.

— Vi kommer tilbake om tre år. Og da kommer vi først til Lillesand!

— Hvorfor om tre år, hvorfor ikke neste sommer?

— Norge er kaldt. Italia er varmt, sier Claudia Sonderkamp, og ler.