KRISTIANSAND: I går kveld la Fjord Cat til kai i Kristiansand havn for første gang i år. 16. mai går årets første seilas til Hirtshals.

– Båten blir liggende i Kristiansand havn for klargjøring og opplæring av nytt personale fram til den tid, sier Ingvald Fardal, administrerende direktør i Fjord Line.

I fjor hadde båten 190.000 passasjerer på 502 seilaser. Men i år starter selskapet sesongen to uker tidligere og håper på enda flere passasjerer.

– Det faller mange helligdager i slutten av mai. Da er det veldig populært å dra til Danmark. Derfor bestemte vi oss for å starte opp tidligere i år, og vil komme opp i 558 avganger, sier Fardal.

– Plass til to ferjer

I perioden fra 16. mai og fram til skoleferien vil det bli to avganger per dag. Under skoleferien kjører Fjord Cat tre ganger tur/retur Hirtshals. Når elevene igjen vender tilbake til skolen kjører ferja to ganger daglig.

GLEDER SEG: Ingvald Fardal, administrerende direktør i Fjord Line. Foto: Tore Andrè Baardsen

– Siste dag blir 1. september. Billettsalget ligger på samme nivå som i fjor på denne tiden, sier Fardal.Konkurransen om ferjepassasjerene er tøff i Kristiansand.

– Gjestene har all grunn til å sette pris på konkurransen. Det blir en høyere frekvens på antall avganger. Konkurranse er positivt, og jeg synes absolutt det er plass til mer enn en aktør i Kristiansand. Dessuten har vi kjempet lenge for å få seile fra Kristiansand.

Må busse passasjerer

I 2009 ble Fjord Line nektet å seile mellom Kristiansand og Hirtshals. Kristiansand havn krevde at Fjord Cat måtte seile hele året for å få bruke Kristiansand havn. En lang konflikt endte i fjor med at havna betaler 45 millioner kroner til Fjord Line i tapte inntekter.

– Det blir godt å kunne starte sesongen og vite at denne konflikten er lagt bak oss, sier direktøren.

Men selskapet har fortsatt ikke kommet til enighet med Color Line om bruk av passasjertuben.

– Color Line og Kristiansand havn eier litt hver av tuben. De krever en skyhøy pris. Derfor må vi fortsette å kjøre passasjerene i buss fra terminalbygget og inn på ferja, forklarer han.

Satser på rekordår

Fungerende havnedirektør Ann Elisabeth Reisænen gleder seg over Fjord Cats ankomst.

– Endelig er den her. Dette blir et spennende år, sier hun.

Kristiansand havn satte i fjor rekord med 1,3 millioner passasjerer. Også innen personbiler og gods ble det satt rekord.

– Vi håper å sette en ny rekord i år. At Fjord Line utvider sesongen vil nok hjelpe på det, forklarer Reisænen.