- VIKTIG DAG: Anniken Huitfeldt mener kampen for lønnsmottakere ikke er over, og at en rekke utfordringer gjenstår. Foto: Reidar Kollstad
LEDELSEN: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt ble vist rundt av Ap-leder Bjørn Robstad og varaordfører Berit Kittelsen. Foto: Reidar Kollstad

VENNESLA: — De borgerlige partiene sier at de vil myke opp reglene for overtid, arbeidstidsbestemmelser og vikarbruk. Da får vi ikke et mykere arbeidsliv, men et hardere, sa hun til den eldre garde på Venneslastua i sin 1. mai-tale.

De norske flaggene vaier fra flaggstengene gjennom Vennesla onsdag. Men i bygda hvor 1. mai-tradisjonen tidligere sto sterkt, trekker ikke folk ut i gatene lenger.

De eldre på Venneslastua hadde imidlertid benket seg for å høre arbeidsministeren.

- Ikke umoderne

— Det er disse rettighetene som er grunnlaget for vår velferdsstat. De borgerlige kaller oss ofte umoderne, men likhet er ikke umoderne, og trygghet går aldri av moten, sa Huitfeldt til applaus.

- VIKTIG DAG: Anniken Huitfeldt mener kampen for lønnsmottakere ikke er over, og at en rekke utfordringer gjenstår. Foto: Reidar Kollstad

Hun svarte også til dem som vil si at 1. mai er avleggs, og at alle rettigheter er kjempet igjennom for lengst.— Et bedre arbeidsliv, skole, helsevesen, eldreomsorg, og likelønn er fortsatt viktige saker. Likevel er urettferdigheten størst i utlandet. En halv million kvinner dør hvert år i barsel, og at vi bruker én prosent av BNP på bistand sikrer bedre helse for mødre og barn i fattige land.

Til Fædrelandsvennen utdyper hun:

— Vi må passe på at arbeidsrettighetene ikke svekkes. Noen ønsker å arbeide lengre skift, og det er fint, men det må komme i samarbeid med fagforeningene. Samtidig er arbeidsinnvandringen en utfordring, når underleverandører ikke gir nok lønn. Men vi har nå en solidaritetsordning som sier at entreprenøren skal sikre samme lønn som andre, sier hun.

Under talen ramset hun også opp viktige politiske saker for regjeringen.

— Vi har innført makspris i barnehagen, rett til barnehageplass for alle og 14 ukers pappaperm.

— Dette er vunnet gjennom politisk kamp, og må ikke svekkes gjennom et regjeringsskifte, sa hun.

Huitfeldt rettet samtidig en advarende pekefiner mot Ryan Air, som ikke følger norske arbeidslover i Norge.

— De som tror at de kan finne smutthull i det norske regelverket vil få bryne seg på en fortsatt rødgrønn regjering. Vi vil tette alle hull og ikke inngå noen kompromisser på standarden på norsk arbeidsliv, sa Huitfeldt.

Politisk samarbeid

LEDELSEN: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt ble vist rundt av Ap-leder Bjørn Robstad og varaordfører Berit Kittelsen. Foto: Reidar Kollstad

Huitfeldt trakk også fram samarbeidet mellom Ap og KrF, som har det politiske flertallet i Vennesla sammen med Sp.— Vennesla er kjent for det historiske samarbeidet mellom arbeiderbevegelsen og bedehusmiljøet. Det er et forbilde for resten av landet, og vi deler de samme verdiene med rettferdighet, vern for de svake og internasjonal solidaritet.