Spydkaster Andreas Thorkildsen er en av Helge E. Refsnes sine favoritter når konferanserom i Rådhuskvartalet skal få navn. Foto: ERIC FEFERBERG

KRISTIANSAND: Møterommene skulle ifølge forslaget få navn etter både Vilhelm Krag, Camilla Collet, Kirsten Flagstad og Henrik Wergeland.

Harald Sødal (KrF) synes nok får være nok.

— Disse fire er så overfokusert på alle måter, med både statuer og veier. De er så til de grader markert i vår by. Er det da nødvendig å koble dem til disse rommene, sier han til Fædrelandsvennen.

Regimentsdoktor

Det er møterommene i første etasje av rådhuset som skaper diskusjon. Disse skal brukes til å ta imot gjester utenfra og leies ut på kveldstid.

I et forslag til formannskapet, skriver Sødal at forslag som Krag, Wergeland og Collet virker å være tilfeldig og subjektivt.

"Behovet for ytterligere markering gjennom kommunale rom, synes ikke påkrevd" skriver Sødal.

— Jeg vil helst at de kalte rommene opp etter vennskapsbyer, men når de først skal bruke kunstnere, har de glemt noen av våre viktigste, sier Sødal som nevner navn som de mer ukjente malerkunstnerne Alfredo Andersen og Johan Nielssen

Regimentsdoktor

Regimentsdoktor Ferdinand Lochmann fikk stanset dødelige epdidemier på 1800-tallet. Han er en av Harald Sødals favoritter. Foto: _

Sødal mener de i tillegg må se på andre navn enn bare kunstnere. Her har han i hvert fall en favoritt.— De har glemt regimentsdoktoren Ferdinand Lochmann som stanset de dødelige epidemiene på 1800-tallet. Han ble modell for doktor Stockmann i Ibsens skuespill "En folkefiende". I tillegg har vi Herman Wedel Major som var en pioner innen psykiatrien,.

Han er opptatt av å få fram av at han ikke har noe mot å hedre Krag eller Collet.

— Jeg har ikke noe imot de som står der, men jeg mener vi har markert dem tydelig nok. Jeg er opptatt av å markere noen som ikke har blitt kjendiser på samme måte

Idrettshelter

Etter at Harald Sødal spilte inn sine forslag, har politkerkollega Helge E. Refsnes (Pp) hevet seg på. Han mener det også må åpnes for byens idrettsstjerner.

I et innspill til formannskapet, nevner han blant andre idrettshelten Yngvar Bryn fra Kristiansand.

— Han deltok i den første norske troppen til de olympiske lekene og tok senere sølv i to senere leker, sier Refsnes.

Han mener Andreas Thorkildsen også kunne ha fått et rom kalt opp etter seg.

— I dag har vi et utvidet kulturbegrep, og da har idretten vært viktig, i hvert fall senere år. Jeg hadde ikke tenkt å foreslå noen, men så kom Harald Sødal opp med sine forslag, så da tenkte jeg det var rimelig med litt konkurranse på feltet.

Kjønnsbalanse

Det er kultursjef Stein Tore Sorthe som har lagt fram de mer tradisjonelle forslagene. Han kjenner godt til Harald Sødals mening.

— Nå får formannskapet diskutere dette. Vi har gjort vår vurdering, så får de diskutere sine innspill seg imellom

— Hva ligger bak forslagene fra dere?

— Utgangspunktet har vært å få profilert noen sentrale kunstnere fra Kristiansand og lagt vekt på at i 2014 må halvparten være kvinner. Så har vi spredt det litt på kunstneriske sjangere, noen innen billedkunst og noen innen teater, slik at det blir både bredde og representativitet.