KRISTIANSAND: — Jeg hadde ikke tenkt å si noe om denne saken, men når Fædrelandsvennen ringer kan jeg ikke dy meg. Vi føler at dette er veldig merkelig, sier Heggtveit, som sitter i lederteamet i Frelsesarmeen i Kristiansand.

Halvor Heggtveit i Frelsesarmeen foran julegryta i Markens. Han håper folk gir mer her i år, siden det ikke blir gryte på Sørlandssenteret i år Foto: Kjartan Bjelland

Sørlandssenteret eies av en av Norges rikeste menn. 90 år gamle Olav Thon hadde i følge Kapital en reell formue på over 27 milliarder kroner i fjor.

Måtte purre

Halvor Heggtveit forteller at Frelsesarmeen i ukesvis har forsøkt å få svar på om de, som tidligere år, kan stå inne på senteret med ei julegrye. Gryta samler inn penger til fattige og nødstilte.

— Etter flere purringer, kom svaret i forrige uke. Vi fikk beskjed om å henvende oss til et selskap som leier ut plassene i Sørlandssenteret. Enten måtte vi betale leie til dem, eller stå ute. Med 17 inn- og utganger, eller hva det er, er ikke utsiden noe godt alternativ for oss. Vi var også kommet langt ut i desember. Vi valgte derfor ikke å jobbe med senteret, men konsentrere oss om julegryta i Markens, forteller Halvor Heggtveit.

200.000 kroner

Han sier Sørlandssenteret må gjøre sine valg og Frelsesarmeen sine. Men han hadde håpet på gratis plass til ei julegryte i et senter som sies å være Nord-Europas største i areal.

I fjor "omsatte" julegryta på Sørlandssenteret for omlag 200.000 kroner. Det er med andre ganske store summer Frelsesarmeen går glipp av.

— Det er cirka 10 prosent av det vi totalt får inn. Gryta i Markens samler inn mye mer. Vi håper derfor de som gir, kommer til gryta i Markens i stedet - og at tapet ikke blir for stort, sier Heggtveit.

Senterleder forklarer

Senterleder ved Sørlandssenteret, Ruben Storevold, sier det ikke er vond vilje som gjør at Frelsesarmeen ikke kan stå inne.

Senterleder ved Sørlandssenteret Ruben Storevold. Foto: Torstein Øen

Han forklarer at markedsplasser i gangarealene på alle Thon-gruppens 90 kjøpesentre i Norge er leid ut til firmaet Clear Channel. Dette firmaet leier så disse markedsplassene rundt i sentrene videre ut til kommersielle og ideelle aktører.

— Derfor ble konklusjonen at Frelsesarmeen måtte ta kontakt med Clear Channel eller stå utenfor. De er velkommen til å stå med den inngangen hvor juletreselgerne også står, sier Storevold.

- Hvordan tror du folk vil oppfatte denne saken?

— Det kan jeg ikke ha noen formening om, men når jeg forklarer at vi ikke har mulighet til å gi bort plasser, regner jeg med folk skjønner det. Plassene er leid ut og kan ikke gis bort av oss, svarer Storevold.

- Opp til senterlederen

I Clear Channel opplyser markedsdirektør Jørgen Sørlie at hans selskap leier én markedsplass på Sørlandssenteret og at denne er fullbooket fremover.

— Vi har altså kun ett areal. Hva Sørlandssenteret gjør med alt sitt øvrige areal, har vi ingenting med. Det er opp til senterledelsen, er hans kommentar.

Clear Channel er for øvrig ett av Norges største reklame og annonseringsselskaper, og har for eksempel all reklameplass på busser og trikk i Oslo.

- Kan ikke gi standplasser gratis

Senterleder Ruven Storevold opplyser til Fædrelandsvennen at Sørlandssenteret får flere titalls henvendelser i året fra fra veledigeorganisasjoner som ønsker å få gratis standplass.

— Vi ønsker ikke ågjøre forskjell på noen. Vi har dessverre heller ikke mulighet til å gi vårestandplasser bort gratis. Da vi har en konsern-leieavtale på standplasser medClear Channel gjennom Olav Thon, sier han.

— Vi har informert Frelsesarmeen om at de er hjerteligvelkommen til å stå gratis utenfor vår hovedinngang som har mest trafikk avalle innganger og vil gi dem desidert størst inntekt. At dette ikke er ønskelig fra deres side er beklagelig, dade risikerer å miste en betydelige del av sine inntekter, sier Storevold og legger til:

— Jeg håper derevurderer dette da jeg gjerne vil ha Frelsesarmeen utenfor hovedinngangentil Sørlandssenteret. Jeg tar mer enn gjerne en ny dialog med dem for å finne engod løsning for begge parter.