Frelsesoffiserene001.jpg Foto: Lars Hollerud
Julegryta.jpg Foto: Illustrasjon

KRISTIANSAND: Søndag henges den sorte gryta opp ved julegrana på Nedre torv.

- Dette har vi stor ydmykhet for. Vi vet jo at nettopp denne gryta er den mest innbringende blant de 11 som henges ut i hele vårt land, sier Kolbjørn Ørsnes, vel vitende om at den sluset 2,1 millioner kroner i desember i fjor.

Det er det nest høyeste beløpet siden gryta i Kristiansand ble hengt opp første gang. Norgesrekorden stammer fra 2011, da 2,5 millioner kroner ble puttet i gryta i Markens gate.

Bakgrunn

Kolbjørn og Hilde Jorun Fjeld Ørsnes overtok ledelsen av Frelsesarmeens korps i Kristiansand sist sommer.

- 51 år. Født i Odda, oppvokst i Bergen. Bakgrunn fra bank i 25 år, sier ektemannen.

- 52 år. Oppvokst i Bergen. Bakgrunn fra barnehage og helse— sekretær ved Haukeland sykehus, sier kona.

De sier også at det nå er åtte år siden de stanset opp, tenkte grundig gjennom livet og fant ut at de ville gjøre noe helt annet.

- Vi brøt opp, søkte oss til Frelsesarmeens befalskole i Asker og kom to år senere ut som løytnanter. Vi gjorde tjeneste i Gjøvik før vi kom hit.

Her skal de bestyre et korps på 130 soldater og en menighet på totalt 160 registrerte medlemmer, når såkalte tilhørere er regnet med.

- Hvordan står det til med rekrutteringen?

- Den kunne ha vært bedre. For å bli frivillig medarbeider stilles ingen krav. Men en soldat må bekjenne kristen tro, opplyser Kollbjørn Ørsnes.

Mer nytt

Nytt fra Frelsesarmeen i Kristiansand er også at Anne Cathrine Lysrud er ansatt i 40 prosent stilling med midler fra Justisdepartementet. Fram til nyttår arbeider hun med romfolk og europeiske arbeidssøkere. Lysrud er også engasjert av Bymisjonen i Kristiansand.

En tredje nyhet er at gryta som henges opp på Tangvall i Søgne, er splitter ny. Der skal medlemmer av Lions sørge for vaktholdet. Men til grytene i Markens og på Sørlandssenteret trengs altså flere frivillige krefter.