EVJE: Statsadvokat Jostein Johannessen mener at kravet må avvises. Psykiater Gunnar Johannessen, som har undersøkt mannen, sier at han fortsatt er psykotisk både i medisinsk forstand og etter strafferettslige vurderinger. Forsvareren, Bjørge Usterud Tveito, støttet sin klient i kravet om løslatelse.

42-åringen forklarte opprinnelig at han drepte sin mor fordi hun ikke ville høre på hans forklaring at han var far til den østerrikske kvinnen Natascha Kampus, som ble holdt i fangeskap i Østerrike i åtte år. I retten tirsdag endret mannen forklaring og sa at det var på morens oppfordring han hadde drept henne.

Han fortalte i retten at han aldri har vært psykotisk eller hatt noen vrangforestillinger. Det er medisineringen som har gjort ham syk. Selv har 42-åringen ifølge sin forklaring en egen evne til å stille diagnoser av medpasienter og det medisinske personellet som er er på sykehuset. Han ga overlegen på avdelingen diagnosen paranoid schizofren, samme diagnose som legen har gitt tiltalte.

Overlegen på 42-åringens avdeling var oppgitt over at fylkeslegen og kontrollkommisjonen hadde lagt hindringer i veien for den medisinske behandling som mannen burde ha fått. Fylkeslegen har gitt 42-åringen medhold i klager over tvangsmedisinering. Overlegen mente dette hadde forsinket den medisinske behandling av pasienten. Tiltalte ar også vært utagerende på avdelingen ved tvangsmedisinering, slik at han har vært en fare for sikkerheten.

— Han er ikke i stand til å reise fra sykehuset nå. På lengre sikt er det mulig via flere trinn på et lavere omsorgsnivå, sa overlegen.

Statsadvokat Jostein Johannessen hevdet i retten at samfunnets krav på vern tilsier en forlenget periode på tre år under tvungen psykisk helsevern.