KRISTIANSAND: Denne helgen gikk Fædrelandsvennen manngard gjennom byens handlegater og fant over 100 skrivefeil, de fleste orddelinger, på butikkplakater og skilt.

Og da har vi ikke vært inne i butikkene, men kun samlet eksempler på plakater utenfor.

SE HELE BILDESERIEN "ALLE SALG VARER" HER

— Dette er jo hinsides alt, sier språkviter Sylfest Lomheim.

For tre år siden gjorde vi samme eksperiment, under høstsalget. Da endte vi opp med omkring 50 eksempler. Helgas undersøkelse tyder på at situasjonen i hvert fall ikke er blitt bedre.

- Oppgitt

— Jeg blir bare helt oppgitt, hva er det de har lært på skolen, de som jobber i butikker. Har de lært noe i det hele tatt? spør Lomheim.

— Eller bryr de seg ikke om å lære noe, sier han spørrende.

Han nøler ikke med å gi skolen skylda for den manglende språkkunnskapen.

— Har et ord ett trykk, skal det skrives i ett ord. Er det to trykk skal det skrives hver for seg. Det er derfor det er forskjell på "isbiter" og "is biter". Enhver oppegående elev på ti år skulle kunne lære dette uten problemer.

Språkviter Sylfest Lomheim er oppgitt over språkfeilene i Kristiansand sentrum. Foto: NTB scanpix

Han trekker pusten et øyeblikk.— Det er så elementært at jeg nesten ikke orker å snakke om det, sier han.

- Blank løgn

Lomheim mener det må stilles spørsmål til både skolen, politikere og næringslivsledere om hvorfor denne vanskjøtselen av språket får lov til å fortsette.

— Samt, hvis ikke handelsstanden som snakker om markedsføring og interesse for byen forstår at dette har noe med troverdigheten å gjøre, er jo de like bevisstløse, sier Lomheim.

Han tror selve språksansen er i ferd med å forsvinne i hele samfunnet, og gir retteprogrammer og staveprogrammer "på skjerm" det glatte lag.

— Retteprogrammer skaper bare tull. Lærerne må jo se det som en av sine oppgaver å fortelle elevene dette, man må jo få vekket språkfølelsen i elevene i stedet.

— Det såkalte kunnskapsløftet politikerne har snakket om, er blank løgn.

Kvalitetssamfunnet

— At det ikke finnes instanser som har kritisk sans og stanser denne forringelsen av språket, når det florerer i den grad som Fædrelandsvennen har avdekket, er et mysterium. Og vi kaller oss et kvalitetssamfunn?

Lomheim rister på hodet.

— Og det er ikke skrudde eksempler på avvikende bruk som er funnet, dette er jo i ferd med å bli den dominerende språkbruken. Hva er det som foregår? Det er i hvert fall noen som ikke gjør jobben sin, smeller han til.

Han trekker fram Kilden som et lysende eksempel på en god motkraft.

— De har fått et lederskap som har både kultur- og språksans. Når man prøvde seg med å dele skiltet "konsert salen" i to ord og påsto at det handlet om logo og design, ryddet de umiddelbart opp i dette tullet og fjernet skrivefeilene, sier Lomheim.

Libris lover å rette

En av butikkene som Fædrelandsvennen avslørte var bokhandelen Berge Libris i Markens. Daglig leder Lars Myrvold lover å rette opp vindusplakaten som lokker med "BARNE AVDELING", når vi gjør ham oppmerksom på feilen.

— Det har jeg ikke lagt merke til, men det må vi få rettet opp, sier Myrvold.

Han erkjenner at en bokhandel kanskje burde være nøyere med rettskrivingen enn andre.

— Det skal ikke stå feil. Vi får slå opp i en av ordbøkene her og finne ut hvordan det skal skrives, ler Myrvold, som senere tirsdag kveld ga beskjed til Fædrelandsvennen at bindestreken var på plass på plakaten.