URDALSNUTEN I NORD: Fjelloppsynsmann Peter Hermansen på vei hjem, sørover på Rosskreppfjorden etter befaring av steinvarden på Urdalsnuten. Den er den høyeste toppen i bakgrunnen. Foto: Johs B rkeli
TUNG OG GOD JOBB: Bob McShane (t.v.) og Eystein Greibrokk på toppen av Urdalsnuten (1434 moh). Utsikten fra Vest-Agders høyeste fjelltopp er fantastisk. Selv om det er blåsende kaldt på toppen her, trives karene med å bygge opp igjen den 100 år gamle, sammenraste steinvarden. Foto: Johs B rkeli
FANTASTISK UTSIKT: Utsikt fra Urdalsnuten mot Rosskreppfjorden i sør. Omtrent midt på fjorden går kommunegrensen mellom Valle og Sirdal – og Vest-Agder og Aust-Agder. Peter Hermansen fra Statens Naturoppsyn og Guro Sødergren fra Fylkesmannen i Vest-Agders miljøvernavdeling befarte vardebyggingen på Urdalsnuten onsdag. Foto: Johs B rkeli

VALLE/SIRDAL: Nå bygges den sammenraste varden, som også er grensepunkt mellom Valle og Sirdal, opp igjen.

— Det er en stor ære å få lov til å være med på å bygge opp igjen dette kulturminnet, sier Bob McShane. Sammen med steinmurermesteren Eystein Greibrokk tar han imot Guro Sødergren fra Fylkesmannens miljøvernavdeling i Vest-Agder, Peter Hermansen fra Statens Naturoppsyn og Fædrelandsvennen på toppen av Urdalsnuten, Vest-Agders høyeste fjelltopp.

Frisk jobb

Det blåser friskt her oppe i 1434 meters høyde over havet. Det er bare seks-sju varmegrader, men arbeidet deres er tungt og gir varme. Steinene dels skyves opp ei «bru», dels løftes og bankes på plass.

— Vi holder varmen, sier Greibrokk. Han har mange tørrmurer- og leirmurerjobber bak seg. Han har restaurert den gamle steinbua Grjotdokki i Bykleheiane, bygd opp igjen et 200 meter langt steingjerde på Hasletangen i Fevik, muret med gråstein fra Agder til Finnmark, peiser, piper og grunnmurer.

Viktig grensemerke

— Men det er første gang jeg murer opp en steinvarde, som også er grensemerke mellom to fylker. Det er svært viktig å få opp igjen denne grensevarden mellom Aust-Agder og Vest-Agder i disse fylkessammenslåingstider, sier han med et smil. Greibrokk er fra Bygland og så absolutt ikke tilhenger av noen fylkessammenslåing.

— Det er viktig og moro å ta vare på de gamle kulturminnene, som også denne varden er, sier han.

Sammenrast

Det var for to år siden Peter Hermansen i Statens Naturoppsyn (SNO) oppdaget at steinvarden var rast ned. Tidens tann hadde satt inn hugget mot varden som man antar er bygget omkring 1910. — Jeg syntes det var for galt at et slikt flott landemerke ikke ble bygget opp igjen, så jeg prøvde å finne ut hvem som hadde ansvar for varden. «Alle» – grunneiere, kartverk, fylkeskommuner, Statskog, Valle kommune med flere – syntes det var en god idé å bygge den opp. Men hvem som hadde det egentlige ansvaret visste ingen, sier Hermansen.

2,5 meter høy

— Men vi var enige om at denne varden skulle vi få satt i stand, sier Guro Sødergren som er ansatt ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Vest-Agder med forvaltning av Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiane-Frafjordheiane landskapsvernområder som arbeidsfelt.

Hun og Hermansen sto på. Det endte med at styret for forvaltningen av disse landskapsvernområdene bevilget 70.000 kroner til å sette den 2,5 meter høye varden opp igjen.

— Om noen dager står den igjen fjellstøtt, klar for 100 nye år. Men selv om varden nå er mer solid enn noen gang, så må ikke folk klatre i den, sier Hermansen og lar blikket vandre over den fantastiske panoramautsikten med Rosskreppfjorden i sør, Sirdals- og Suldalsfjellene i vest, Bykle i nord og over Valle i øst, helt til Gaustatoppen i Telemark.