OSLO: På tampen av en lang dag i retten, ba terrortiltalte Anders Behring Brevik om ordet. Han ønsket å kommentere vitneforklaringen til rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Dommer Wenche Arntzen sa umiddelbart nei.

Sørheim og Husby har forklart seg i to dager om rapporten de har skrevet om Behring Brevik, hvor de konkluderte med at han er paranoid schizofren, skriver Aftenposten.no.

Breivik ba igjen om ordet, og mente han måtte få kommentere dette – og at det ikke kunne vente. Han lovet at det bare skulle ta fem minutter, og dommer Arntzen sa til slutt at tiltalte skulle få ordet.

Først forklarte Behring Brevik at han hadde hatt et godt samarbeid med Husby og Sørheim, og at han så på kontakten med disse som en mulig propagandaform.

— Det er ikke meg

— Intensjonene var å gi en så detaljert beskrivelse av innholdet i kompendiet som mulig, og om organisasjonen Knights Templar. Jeg tenkte da opportunistisk, og at dette kunne brukes, jeg regnet med at rapporten ville bli lekket. Jeg ga de så mye info som de kunne misbruke. Det var akkurat det som skjedde, sier Behring Breivik.

- Person som er beskrevet i rapport nummer én er helt klart sinnsyk, og må medisineres umiddeltbart. Men den personen er ikke meg, sier han.

Han refererer til et 38 siders notat som han har skrevet om rapporten, hvor han har skrevet 200 punkter om hva som skal være feil i rapporten. Dette han har forsøkt å få på trykk i norsk media.

— 80 prosent av innholdet er oppdiktet, sier Behring Breivik.

Sørheim og Husby mener tiltalte utviklet en alvorlig funksjonssvikt. Dette mener Behring Brevik er feil, og refererte til at han på det tidspunktet psykiaterne mener det begynner å gå ille for ham, så drev han et suksessfullt firma og hadde tjent en million kroner.

— Denne inntjeningen, som er bekreftet av politi i retten, kaller Sørheim og Husby for grandiose vrangforestillinger, sier Behring Breivik.

- Jeg jobbet som ulønnet forfatter

I retten i dag har det vært et tema om hvor mye kontakt Behring Brevik hadde med sine venner og bekjente etter at han isolerte seg på gutterommet i 2006. Som kjent trakk tiltalte seg tilbake og spilte World of Warcraft i ett år. Etter den perioden tok han mer kontakt med venner.

Sørheim omtalte kontakten i retten som ”fem kopper kaffe i året”. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen poengterte at det skal ha vært grillfester og restaurantbesøk, likevel sa Sørheim at hun anser dette for å ha en funksjonssvikt, og en unormal adferd for en mann på 30 år.

Breivik benyttet anledningen til å si at han hadde langt mer sosial omgang, enn hva som har kommet frem.

— De påståtte fire kaffebesøk i året, er så mange som 20. Jeg merket at jeg tonet det litt ned. I tillegg var det mange møter igjennom frimurerordene. Jeg var medlem av to skyteklubber, her kjente jeg folk som jeg snakket med. Her deltok jeg kanskje 20-30 ganger, kanskje mer. Jeg trente på Elexia, her hadde jeg treningskompiser, og jeg trente tre-fire ganger i uken. Jeg synes det er ganske normal sosial kontakt. Så var det festning med venner, restaurant og kafé-besøk. Så var det onlinekontakt, jeg hadde 8000 Facebook-kontakter, forklarte Behring Brevik.

Han ville heller ikke akseptere fremstillingen av ham som avhengig av mor, og arbeidsledig. Sørheim og Husby mener det var unormal av en mann i 30-årene å bo hjemme, og være uten arbeidsinntekt i fem år.

— Jeg jobbet med utvikling av kompendiet på fulltid. Jeg var en forfatter uten inntjening – dem er det mange i Norge. Jeg jobbet som ulønnet forfatter, men jeg fremstilles som total tilbakestående. De har en hensikt med det – men det stemmer ikke, sier Behring Breivik.

- Jeg har ikke vært voldelig før 22. juli

Ifølge Behring Breivik mener Sørheim og Husby at han er voldsfantast, og at 22. juli ikke har noe med politisk motivert vold.

— Jeg har ikke vært voldelig før 22. juli. Noen av mine venner sier jeg var den fredeligste, og minst aggressive de kjente, sier Behring Breivik.

— I tråd med dette sier de at jeg nyter vold, men det samsvarer ikke med adferd i løpet av et helt liv. Hvorfor måtte jeg tree i mange år for å avemosjonelle meg hvis jeg nød vold?

— Hvis jeg nyter vold, hvorfor måtte jeg dope meg for å klare å gjennmomføre 22 juli?

— Hvis jeg bare er opptatt av drap og fantasier, hvorfor bruke fire år av livet til å lage manifest, sier Behring Breivik?

Mener mors avhør må overses

Han mener det er fem komponenter som sier noe om ham: Det er de to psykiatriske rapportene, avhør av ham, kompendiet og oppførsel i retten.

— Fra dette er det bare ett avvik, det er Husby og Sørheim. De ser bort fra min radikalisering. Bærebjelken for dem er mors forklaring. Jeg må be dommerene se bort i fra denne forklaring, sier Behring Breivik, som mener moren må hadde svært tøft da hun ga forklaringen, etter å ha opplevd at sønnen sin gjennomføre 22. juli-aksjonene.

Er alle terrorister schizofrene?

Sørheim har i dag sagt at kjernepunktet for deres vurdering av Behring Breivik, er at han føler seg som dommer over hvem som skal leve og død. Behring Brevik mener dette er vanlig for terrorister.

— Betyr det at alle terrorister er paranoid schizofrene? spurte han.

— For terrorister er ikke drap målet, men midlet, avsluttet han.