VENNESLA: På Vennesla ungdomsskole, som stengte den ordinære undervisningen tirsdag, er det fortsatt aktivitet, og alle lærere må møte på jobb.

— Lærerne holder på med sluttvurderinger av elevene, som kommer for å få standpunktkarakterer. Dessuten holder vi muntlig eksamener, sier rektor ved Vennesla ungdomsskole, Leif Rune Godtfredsen, til Fædrelandsvennen.

Ungdomskolen er den tredje Vennesla-skolen som rammes av streiken i kommune-Norge, og Godtfredsen sier at han ikke kan klare å vaske alene for nesten 500 elever.

— Jeg har holdt unna for det verste, men med så mange elever blir det veldig fort skittent. Det er helhetsuttrykket på skolen nå som gjør at vi stenger, sier han.

Sløydlærer Roar Tjørhom er irritert over streiken, som hindrer at elevene blir ferdig med sløydprosjektene, men sammen med kontaktlærer Arvid Løvåsen og kunst- og håndverklærer Aase Tone Lunden er han fornøyd med å få unna mye forefallende arbeid.

Rektor Godtfredsen er enig.

— Sånn sett har det vært en nyttig dag, og vi går ikke tom for arbeidsoppgaver her, sier han.

Roar Tjørhom sender imidlertid et vennskaplig stikk til Godtfredsen over en middels innsats med vaskingen av toalettene.

— Det blir veldig overfladisk, sier han med et smil.

— Jeg går ikke for fagbrev, kvitterer rektoren raskt.

Alle lærerne og andre ikke-streikende på skolene i kommunen mottok et 14 dagers varsel om mulig permittering i slutten av forrige uke. Det betyr at ansatte ved skoler som stenger vil måtte komme på jobb fram til 14. juni. Etter det kan de eventuelt bli midlertidig permittert.

Det samme gjelder for de pedagogiske lederne i de fire kommunale barnehagene, som nå også holder stengt.

— Jeg håper at partene snart kommer til en løsning, men lærerne har mange arbeidsoppgaver som de kan ta for seg selv om ikke elevene er der, og vi vurderer situasjonen fortløpende, sier organisasjonssjef i Vennesla kommune, Heidi Engestøl.

Moseidmoen skole stengte mandag, mens Skarpengland skole i Øvrebø stengte fredag i forrige uke.

— Stort sett alle 30 ansatte er på jobb i dag, og vi har blant annet hatt elever med på idrettsdag og holdt førskoledag. Ellers går det mye i administrativt arbeid og rydding. Men de fleste lærerne her tar dette med godt humør, sier rektor Helge Dyrholm.