Beste plassen: Lasse Vallesverd (36) og kjæresten Camilla Løvsland (35) er ikke det minste overrasket over at Høllen danket ut konkurrentene og vant avstemningen på Facebook om hvilket sted i Vest-Agder God Morgen Norge på TV 2 skal besøke. - Høllen er en perle, sier de to. Foto: Torstein Øen
Driver dugnad: Bjørgulv Tønnessen (75) skraper vinduskarmene på den ellers nymalte shanty-bua i Høllen. Her samles daglig en gjeng godt voksne mannfolk og løser storparten av verdens problemer. - Det går i kaffe og litt juging, sier han. Foto: Torstein Øen
Høllebåten: Det nygifte mannskapet på Høllebåten, Beate Gitmark (39) og Trond Andreas Karlsen (36), er kjempefornøyde med at Høllen får besøk av TV2. - Det har vært mye markedsføring av Høllen i mediene i det siste, og nå blir det enda mer. Det er bra for oss. Foto: Torstein Øen
"Far" Høllen: Arne Fardal, nummer to fra høyre, er den som har satset mest på forretningsdrift i Høllen siden han begynte med en liten kiosk i 1979. Nylig tok han over som eier av Høllen Brygge Restaurant, som drives av Espen Eikrem (t.v.) og Silje Merethe Fosnes ( i midten). Til høyre Roy Fardal, sønn av Arne. Foto: Torstein Øen
Sommergjester: I et av skipperhusene langs Høllesanden, koser Ingrid Nordhus fra Oslo seg med minstemann Henrik (1). Huset har vært eid av hennes samboers familie siden like etter krigen. I bakgrunnen venninnen Bengta Ryste med datteren Juni (2), og Ingrids sønn Johan (3,5). Foto: Torstein Øen
Badestrand: Fire år gamle Kristian Støvern Myhre fra Buskerud fikk gåsehud av vanntemperaturen på Høllesanden, men måtte uti. - Vi er på ferie ved Høvåg og visste ikke det var strand her engang, sier mamma Boel Kristin Støvern. Foto: Torstein Øen
Ordensmann: Arne Vik (63) maler opp skillelinjene mellom parkeringsplassene ved båthavna for sesongen. - Jeg er ordensmann på shanty-bua og er i Høllen hver bidige dag, forteller han. Malejobben er en ekstrajobb han gjør på oppdrag fra kommunen. Foto: Torstein Øen

SØGNE: — Det er jo den fineste plassen i Søgne, sier Lasse Vallesverd (36). Han fyller bensin på båten sin i Høllen, og skulle egentlig hatt med seg noen never med reker å pille på vei til Lillesand med kjæresten, men i dag var ikke de røde å få på Joker-butikken.

Aktiviteten øker

Selv har han ikke bidratt til Facebook-avstemningen om hvilket sted i Vest-Agder God Morgen Norge på TV 2 skal besøke, men at det ble Høllen overrasker ikke.

— Her er bare ufattelig fint, spesielt sommerstid, sier Vallesverd. Kjæresten Camilla Løvsland (35) supplerer:

— Det er en perle. En Syden-perle, mener hun.

Mandag klokka tolv kommer teamet fra TV 2 til Høllen for å gjøre opptak til tv-innslaget, som sendes fredag 22. juni klokka 08.15. Det er mulig at folk kommer til å være litt mer oppskjørta når det skjer, men da vi tok en rusletur på brygga, i båthavna og langsmed Høllesanden torsdag, var her stille før sommerturistene gjør sitt inntog for alvor. - Om sommeren koker det. Vi får mye kjyd for stemningen og miljøet. Og så er det jo gøy med det som skjer på Verftet i Ny-Hellesund, det gir mer aktivitet her også, sier Anne Reidun Andreassen, som selger softis, brød og bensin på Joker-butikken.

Høllen har mange venner

— Kommer TV 2? Jaja, det må de da bare. Facebook? Nei, jeg er ikke der, har ikke tid til å sitte med pc-en hele tiden. Man er da pensjonist, det er et travelt liv, humrer Bjørgulv Tønnessen (75). Han står og skraper maling av vinduskarmene på shanty-bua. Den gule bua som daglig samler en gjeng godt voksne menn til – ja, hva gjør de?

— Drikker kaffe. Og juger litt. Mest det siste, sier Bjørgulv Tønnessen. Selv har han vært til og fra i sju-åtte år, et par dager i uka. - Noen kommer her hver forbaska dag, sier han, og skraper videre.

En ting som er sikkert, er at ikke bare folk som bor i Høllen har stemt stedet fram (dobbeltstemmene og konkurrentene tatt i betraktning). Over 90.000 stemmer fikk Høllen, som ifølge kartansvarlig Terje Nuland i Søgne kommune begrenser seg til følgende område:

— Høllegada, Høllesanden, Tingstuveien, Verven, Tingvollen og nedre del av Hølleveien. Her bor i alt 223 sjeler. Regner man inn dem som bor på Hølleheia, må man plusse på innbyggertallet med 169. ## Var sentrum i Søgne

Høllen har alltid vært en del av livsnerven for de fastboende på øyene, og var da også det gamle sentrum i Søgne. På den tiden det var andre ting enn Høllesanden og restauranten som var trekkplaster.

— Folk ble henrettet her, gestikulerer Arne Fardal, Høllens store far. Han har drevet kiosk, marina, butikk og nå også restaurant i et par hundre år. Eller i alle fall siden 1979, det startet med en liten kiosk.

— Da vi bygde ut her fra 1991–1993, på tomta til den gamle motorfabrikken, sa en eiendomsmegler at verdien på husene i Høllen og feriestedene i skjærgården steg med 100.000 kroner i verdi, sier Fardal.

Men alt er ikke bare idyll, ei heller i Høllen:

— Det kunne vært så mye mer her. I alle fall ei gjestehavn. Når vi ser hva de får til i Lindesnes og Lyngdal, er det nesten litt flaut at ikke vi har noe mer å tilby folk som kommer båtveien, mener nestor Fardal.

Søker steder med særpreg

I løpet av 2012 skal TV 2-programmet God Morgen Norge besøke alle fylkene i Norge. Hvor de skal reise er det seerne som avgjør, ved hjelp av avstemninger på Facebook.

— Vi er på jakt etter steder med entusiastiske innbyggere og personer som brenner for bygda si. Alle steder har noe spesielt ved seg, sier reporter Bjarte Ragnhildstveit i God Morgen Norge. I Vest-Agder fikk Høllen i Søgne 91.348 stemmer av totalt 179.833 stemmer, en margin på 50,8 prosent. Lyngdal ble nummer to med 44,8 prosent av stemmene, deretter fulgte Hidra (2,34), Åseral (2,09) og Snartemo (0,59).

— Vi håper folk stiller opp og gir det beste av seg selv når vi kommer til Høllen mandag, sier Ragnhildstveit.