KRISTIANSAND: — Sykehusledelsen distanserer seg fra sitt ansvar for elever innen helsefagarbeidet når de ikke tar inn egne lærlinger, sier distriktssekretær i LO Vest-Agder, Elisabeth Haaversen , til Fædrelandsvennen.

I et brev til styret ved Sørlandet sykehus oppfordrer hun ledelsen til å ta sin del av jobben med å tilby læreplass.

I dag er det i følge Haaversen åtte kvalifiserte søkere innen helsefagarbeidet som venter på læreplass, og som må ta tredje året på skolen i stedet for ute i lære.

Studieløpet for helsefagarbeidere varer i fire år, og etter trykk fra LO har sykehuset økt praksisperioden fra åtte uker til seks måneder.

— Men det er for lite når eleven helst skal være to år i lære, og disse praksisplassene er kun på utlån fra kommuner, og altså ikke noe som går på sykehusets regning, sier Haaversen.

— Stavanger universitetssykehus og Haukeland universitetssykehus hadde forholdsvis 53 og 38 lærlinger i helsearbeiderfaget tidligere i år. Hvorfor er det annerledes ved Sørlandet sykehus? spør hun.

Styreleder ved SSHF, Camilla Dunsæd, sier at hun vil se nærmere på saken.

— Vi tilbyr seks måneders læretid i samarbeid med kommunene, men nå skal vi evaluere denne ordningen som vi nettopp har startet, også kan vi se på om vi kan utvide, sier hun.