— Hvis vi går inn i en slik prosess nå, tar pressen tak i det og det blir stor ståhei, sa Søgnes ordfører Åse Severinsen (H) på et møte i Knutepunkt Sørlandet fredag.

Der møttes kommunene Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Vennesla, Iveland, Søgne og Songdalen.

Spørsmålet er altså om de nå skal begynne å diskutere kommunesammenslåing.

Kommunereform

— Jeg vil ikke begynne å diskutere dette før jeg vet hvilke signaler jeg får fra kommunestyret, sa Venneslas ordfører Torhild Bransdal ( KrF).

De to Venstre-politikerne Dag Vige (Kristiansand) og Jone Nikolai Nyborg (Songdalen) har sendt et brev til Knutepunkt Sørlandet der de ber om at det blir satt i gang en debatt om hvordan kommunestrukturen skal bli.

De mener den nye regjeringen uansett kommer til å sette i gang en kommunereform. Da må kommunene være i forkant.

Det har Gro Anita Mykjåland (Sp) tenkt å være. Hun tror kommunen blir slått sammen.

— Vi ser vel at vi ikke kommer til å kunne fortsette som en liten kommune med 1300 innbyggere, sa Mykjåland, som er ordfører i Iveland.

- Overlever neppe

Hun sier til Fædrelandsvennen at kommunen allerede på 60-tallet var vurdert slått sammen. Den gangen unngikk de sammenslåing.

— Med den historien vi har, og med den plasseringen så nær Kristiansand og andre sentre, kommer vi neppe til å overleve en kommunereform, sier Mykjåland som legger til at de ikke kommer til å starte noen prosess med sammenslåing før de blir pålagt det.

— Samtidig må vi være klare på hvilke tjenester vi ønsker at skal bestå i Iveland. Derfor må vi være pro-aktive, sier hun.

Politikerne i Kristiansand og kommunene rundt har til nå vært lite interessert i å diskutere kommunesammenslåing. Saken ble ikke tatt opp på et felles formannskapsmøte i midten av november. Heller ikke på et felles formannskapsmøte i knutepunktet ble saken diskutert.

Kommunene i Kristiansandsregionen var også i 2005 gjennom en lignende prosess. Det møtte lite støtte i kommunestyrene utenfor Kristiansand. I Vennesla var det kun SVs to representanter som støttet kommunesammenslåing med Kristiansand.