Savner snøen gjør disse to. Ida Sofie Borch (t.h) og Maren Andås har knapt opplevd jul uten snø, men det hjalp da de fikk forsøkt seg på skøyter på nedre torv. Foto: Reidar Kollstad
Vårtemperatur onsdag kveld på bankens termometer i Markens. Foto: Reidar Kollstad

Vi dro til Kvadraturen for å høre hva folk tenker. Seks grader på bankens termometer i Markens. Regn i luften, tåke. Vi så for oss juletreselgeren som sa at "Jula er livet, men for et liv". Men vi møtte ikke dem.

Ida Sofie og venninnen Maren Andås (8) er vandt til julesnø – etter mange år med kalde vintre. De savner den. Men de ble helt ville da de fikk prøve skøytebanen på Torvet, mens lysshowet gikk på veggen i bakgrunnen. Og juletreet i Markens imponerte dem.

Fant jula

Mamma Kine Anita Borch: — Vi handler det meste på senteret, og dro til byen for å finne julestemningen. Det er litt traurig uten snø, særlig for de unge som ikke har opplevd annet enn hvit jul. Men når tonene fra saksofonen i Domkirketårnet sprer seg utover byen, og vi ser alle lysene, kommer stemningen. Nå er vi skikkelig i julestemning. Kvadraturen er fantastisk flott.

Juletreselger Elling Stedjan fra Bjelland har solgt juletrær på Torvet i 35 år. Han kan ikke huske det våtere, men er likevel i julestemning. Foto: Reidar Kollstad

Oppe ved domkirken sto Elling Stedjan fra Bjelland. Han selger juletrær på 35. året.— Julestemning? Javisst. Folk smiler og er i godt humør, og det er julestemning. Men jeg kan ikke huske at jeg har vært så våt som i år. Vi har hatt regn før, men i år er det omtrent daglig. Jeg har aldri før brukt regntøy utenpå varmedressen så ofte, sa han.

Folk kjøper trær tidligere enn før. Stedjan sa at 70 prosent kjøper edelgran og at mange nå pynter treet opp mot ei uke før julaften.

Snøen et savn

Fire generasjoner på bytur for å finne julestemningen. Familien er viktigere enn snø, sa oldemor Bjørg Andresen til høyre. Ellers på bildet: Iris Andresen (bestemor), Nikolai Andresen (2,5), Benedickte Andresen, Maria Andersen og Camilla Andersen (2,5). Foto: Reidar Kollstad

Bjørg Andresen (80) hadde tatt med seg datter, to datterdøtre og to oldedøtre til byen. Også de var på jakt etter julestemningen.— Vi skulle gjerne hatt litt snø, men alle lysene i byen.... helt fantastisk. Det gir julestemning. Nydelig sa Bjørg.

— Det viktige er ikke snøen. Det viktige er å være sammen med familien, hygge seg, spise godt. Ha god tid til å treffe folk, la hun til.

I skilderhuset ved Frelsesarmeens julegryte sto Arny Danielsen.

— Om det er julestemning? Visst er det. Her med gryta kommer folk for å gi. Her åpner de hjertene. Jula handler om det. Finner man ikke julestemningen her, finner man den ikke. Og få nå med en takk til alle som gir.

- Gøyeste jeg vet

Alltid julestemning her hvor folk åpner lommebøker og hjerter, mente vakt Arny Danielsen, mens Berit Skajaa la penger i gryta. Foto: Reidar Kollstad

En giver var Berit Skajaa, som kom småpringende med poser i hver hånd.— Julestemning ja. Jul er det gøyeste jeg vet. Gleder meg vilt. God jul til alle, smilte hun.

Tusenvis av julelys glimtet i vannpyttene på sort stein. Varm vind. Men sangen har nok rett: "Det blir jul allikevel"