KRISTIANSAND: Tilbudet om vitnestøtte ble etablert i 2008, og har siden har blitt populært. I Kristiansand er det behov for 8— 10 nye vitnestøtter. Bakgrunnen for dette er blant annet tingrettens økte saksmengde, og økningen i antall vitner de siste årene.

- Er til stede

Britt Austrud har vært med som vitnestøtte siden starten.

— Å være vitnestøtte betyr at du er til stede for den som skal vitne. Det er mange som skal vitne for første gang og er nervøse og usikre på settingen, forteller hun.

Før rettssaken begynner kan vitnestøtten og vitnet samles til en kopp kaffe, og vitnet kan fortelle hva han eller hun tenker på. Det er også mulig å låse opp rettssalen og forklare hva som skal skje, og hvem som skal stå hvor. Vitnet forberedes også på at det kan være publikum til stede, og at skoleklasser kan komme og overvære rettssaken. I etterkant har vitnet ofte behov for å snakke om hvordan det var å vitne, og få reaksjoner på hvordan han eller hun klarte seg.

— Som vitnestøtte vet vi som regel lite om saken. Vi er der som regel før og etter rettssaken. I spesielle tilfeller kan vi være med inn i salen, eller sitte ved siden av vitnet dersom det er avtalt på forhånd, forteller Britt Austrud.

Etter 20 i konfliktrådet meldte hun seg som vitnestøtte da hun ble pensjonist.

— Det er veldig ålreit. Er du glad i mennesker og har litt tid til overs, er absolutt dette noe som er verdt å bruke tiden på, forteller hun.

9000 vitner fikk hjelp

Fra 2010 til 2011 har Røde Kors hatt en økning på 31 prosent for vitnestøtter.

— I 2011 fikk 85 vitner støtte fra frivillige i Røde Kors, og behovet har økt, forteller Edmund Birkedal, frivillighetskoordinator i Kristiansand Røde Kors.

— På landsbasis fikk 9000 vitner vitnestøtte fra frivillige i Røde Kors i fjor, det er2000 flere enn året før. Vitnestøttene gjør en viktig jobb, både for enkeltmennesker og for samfunnet. Det er i dag 33 domstoler i Norge med vitnestøtte i regi av Røde Kors, sier han.

For å bli godkjent som vitnestøtte går man gjennom et intervju med representanter fra Kristiansand tingrett og Kristiansand Røde Kors. Videre forplikter man seg til å være med på kurs for vitnestøtter. I tillegg kommer et introduksjonskurs til Røde Kors. Før vitnestøttene kan starte opp, må de også overvære to rettssaker. Vitnestøttene vil jobbe ut fra en turnusliste, og bør ha mulighet til å være med på to vakter i måneden på dagtid.

Røde Kors erfarer at vitner ofte klarer seg bedregjennom rettssaken når de har noen å støtte seg til gjennom rettsprosessen. Kristiansand tingrett og Kristiansand Røde Kors samarbeider om å tilby vitner en vitnestøtte.