KRANBOMMEN KNAKK: Xstrata har godtatt en bot på 350.000 kroner etter kranulykken 4. mai i fjor. Foto: Lars Hoen
FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen
FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen
FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen
FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Foto: Reidar Kollstad
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Foto: Reidar Kollstad
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Foto: Reidar Kollstad
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Foto: Reidar Kollstad
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Foto: Reidar Kollstad
Foto: Vegard Nekstad
Foto: Vegard Nekstad
Foto: Vegard Nekstad

KRISTIANSAND: — Vi har vedtatt boten. Kranen knakk fordi vi gjorde feil da vi estimerte tyngden på elektrofilteret vi skulle løfte ut av anlegget, uttaler administrerende direktør ved Xstrata Nikkelverk, Øyvind Stenstad.

Han legger til at bedriften de siste månedene har gjennomgått alle rutiner i forbindelse med løfte-prosesser, og at ekstern spisskompetanse er leid inn for å bedre rutinene.

Se flere bilder fra uhellet i bildeserien øverst i saken!

GODTAR: Administrerende direktør Øyvind Stenstad godtar boten på 350.000 kroner, og bedyrer at alle rutiner er gjennomgått nøye etter kran-ulykken.

Ingen ble alvorlig skadet da den mobile kranen fra Nordic Crane (tidligere Nygaard Kran) ramlet sammen den 4. mai i fjor. Det var et elektrofilter som skulle skiftes. Dette veide 28,5 tonn. Under løftet knakk kranbommen og traff en gassledning med svovelholdig gass.

Ville spare tid

Opprinnelig var planen å brenne av bolter for å få løs filteret fra noen braketter. Etter avbrenning av tre bolter viste det seg at arbeidet tok lang tid. Da valgte man i stedet å brenne av brakettene. Under løfting ble da det som skulle løftes tyngre og mer ustabilt enn beregnet.

Først ble filteret liggende skjevt, og en person kom noe i klem. Han kom løs da kranbommen og elektrofilteret noen sekunder senere ramlet sammen.

De ulike partene som skulle utføre jobben hadde på forhånd fått opplysninger fra Xstratas folk om at filteret veide rundt 20 tonn, mens det på fabrikken fantes dokumentasjon på at det veide 28,5 tonn. Dette var en av grunnene til at en kran på 150 tonn, i stedet for den opprinnelige på 200 tonn, ble satt inn i jobben.

Politiets konklusjon

Dette skriver politiet i sin straffe-avgjørelse:

"I tidsrommet forut for onsdag 4. mai på Xstrata Nikkelverk i Kristiansand, gjorde foretaket mangelfull kartlegging omkring risikoforholdene ved utskiftning av et elektrofilter. Det ble ikke fremskaffet tilstrekkelige og nøyaktige nok data om filterets vekt. Dokumentasjon på at filteret veide 28,5 tonn fantes hos Xstrata. Risikoen ved usikkerheten omkring vekten kunne enkelt ha vært redusert, ved at filteret ble løsnet som planlagt ved å brenne av bolter, for deretter å løfte filteret forsiktig opp."

Boten er altså på 350.000 kroner. Da er det gitt "rabatt" for at boten vedtatt og forholdet erkjent av Xstrata Nikkelverk. Hvis ikke hadde den blitt på 425.000 kroner. Politiet mener Arbeidsmiljølovens regler om å kartlegge fare og ha kontinuerlig fokus på sikkerhet, er brutt.

— Vi har bistått politiet i etterforskningen med våre råd. Politiet foretok etterforskning på eget grunnlag, og derfor var det ikke nødvendig for oss å anmelde. Det er en alvorlig sak, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet Kristiansand, Paul Bjarne Nerheim.