KRISTIANSAND: Det går fram av en rapport Sørlandet sykehus har utarbeidet. Den dokumenterer resultatet av forhandlingene mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand i forbindelse med at Kristiansand skal overta flere risikofødsler. Arbeidet har foregått siden oktober 2010. Bakgrunnen er den omstridte Revsnesavtalen som beskriver hvordan oppgavene skal fordeles mellom Arendal og Kristiansand. Fra mandag tre endringene i kraft. Møtereferater fra prosessen viser at ansatte ved sykehuset i Arendal har kjempet hardt for å beholde flest mulig fødsler.

— Denne rapporten er resultatet av en lang prosess med mange kompromisser, skriver fagdirektør Per Engstrand i innledningen.

Helsedepartmentet har laget en nasjonal veileder for fødsler. Den tar for seg hva slags bemanning og kompetanse som må til for å håndtere en rekke forskjellige komplikasjoner under en fødsel. Veilederen er laget for å øke kvaliteten på behandlingene mor og barn får ved sykehusene. Den beskriver blant annet 16 konkrete situasjoner hvor fødende skal tas hånd om på kvinneklinikker.

Men for å få enighet mellom Arendal og Kristiansand har fagdirektør Per Engstrand gått med på seks unntak fra veilederen. Det vil si at følgende risikofødsler som i følge nasjonal veileder skal skje ved kvinneklinikker - altså i Kristiansand, vil bli utført i Arendal, som ikke er en kvinneklinikk:

1 Alvorlig svangerskapsforgiftning fra uke 34. Dette vil ofte føre til for tidlig fødsel, med de komplikasjoner dette medfører for barnet. Svangerskapsforgiftning har også vist seg å være en risikofaktor for senere utvikling av hjerte- og karsykdom, det gjelder både den gravide og hennes barn. 2 Alvorlig veksthemming fosteret som forekommer i 3 - 10 % av alle svangerskap. Tilstanden har ulike skadelige virkninger på fosteret, på barnet under oppveksten og hos voksne. 3 To-eggede tvillinger fra uke 36 + 0 4 Vaginale setefødsler som gir høyere risiko for skader både på mor og barn. 5 Mor har tidligere født barn med alvorlig gruppe B streptokokker, som er hovedårsak for blodforgiftning, lungebetennelse og hjernehinnebetennelse i nyfødtperioden (de første 3 levemånedene). 6 Kroppsmasseindeks over 35, det vil si sykelig overvektig mor. Disse skal som hovedregel føde ved kvinneklinikk.

Ved Kvinneklinikken i Kristiansand blir alle kvalitetskrav fra nasjonal fødselsveileder etterfulgt.

Den nasjonale veilederen anfører at det går an å fravike en del ved lokale tilpasninger. Men da må det etableres rapporteringsrutiner som dokumenterer hva som eventuelt skjer av feil og mangelfull behandling. Dette har fagdirektøren sørget for. Et eget skjema for beskrivelse av hva som har gått galt er laget, og vil bli brukt i rapporteringen.