Steinar Holbæk mener Nav innfører 20-tallet på nytt. I bakgrunnen permitterte Kristoffer Forengen og Arnfinn Aas. Foto: Reidar Kollstad
Fire av de fem permitterte rørleggerne foran bygget der Imtech holder til i Vennesla. Fra venstre Kristoffer Forengen (22), Erik Skogli (25) Gjert-Inge Tharaldsen (28) og Arnfinn Aas (36).

— Man tror nesten ikke det er mulig. Det er knalltøft, men vi prøver så godt vi kan å tenke positivt. Det var ikke dette vi trodde var sosialt sikkerhetsnett, sier Gjert-Inge Tharaldsen (28), den ene av de fem permitterte.

Oppsparte midler

Alle fem lever nå på oppsparte midler eller samboer/kones lønning. Flere av dem har nylig kjøpt hus eller leiligheter. Tre av dem har små barn, og forsøker å gjennomføre julefeiring så normalt som mulig. Hvis ikke saken løser seg, må de snart i banken for å diskutere utsettelse på lån.

— Vi får beskjed om å søke sosialhjelp, men samtidig får vi beskjed om at vi ikke får sosialhjelp før vi har solgt unna verdier og brukt opp sparepengene, sier Arnfinn Aas (36).

Alle fem har jobbet mellom ni og to år i rørleggerfirmaet Imtech (tidligere Steinar Holbæk AS) i Vennesla. I høst ble det lenger mellom jobbene.

Fortvilet

Arbeidsleder Oddvar Steinsland i Imtech er fortvilet:

— Vi har regnet jobber for livet, men det er mindre å gjøre generelt. Noen jobber har vi ikke fått, andre er utsatt litt. Men Nav mener vi som arbeidsgiver burde forutsett dette og sagt dem opp i stedet. Derfor avslås dagpenger. Det er så man ikke tror det man hører, sier Steinsland.

Imtech002.jpg

Han reagerer også kraftig på at det var Nav i Orkdal som først avslo saken. De skriver i et brev: "Vi er ikke kjent med at det innen bedriftens bransje den siste tid har skjedd markedsmessige endringer som skulle ha medført manglende etterspørsel etter bedriftens tjenester" og konkluderer derfor med at ansvaret ligger hos arbeidsgiver.— I Nav Vennesla møter vi muntlig støtte, men de kan ikke noe gjøre. Har en Nav-ansatt i Orkdal oversikt over bygge-markedet på Sørlandet? Vet de at alle store byggeprosjekter i landsdelen snart er ferdig? Det er bare dager siden Boligprodusentene meldte om norgesrekord i byggestopp, sier Steinsland.

Arbeidsgivers ansvar

De permitterte og Imtech har klaget. Klagen ble behandlet av Nav Forvaltning Sør-Trøndelag. Her avslås dagpenger med følgende begrunnelse:

"Nav Forvaltning anser at årsaken til permitteringen er at bedriften ikke har klart å skaffe oppdrag som kan igangsettes umiddelbart etter at pågående oppdrag er avsluttet. Dette anses å være forhold som arbeidsgiver har vært klar over i lengre tid, og dermed burde tatt grep tidligere."

"Når det ikke foreligger rimelig grunn til å tro at de aktuelle arbeidstakerne vil bli tatt tilbake i arbeid, må bedriften i stedet gå til oppsigelser", skriver Nav Forvaltning.

— Vi forsøker det vi kan å skaffe nok arbeid, men markedet har plutselig falt. Vi ønsker ikke å si guttene opp, vi vil jo skape arbeid for dem, sier Steinsland, som minner om bråket rundt samme regelverk i forhold til sesongarbeidere i fjor.

Da reagerte Stortinget.

Steinsland er også kommunestyrerepresentant for KrF i Vennesla. Han vil nå ta saken opp med Sørlandsbenken på Stortinget.

- 20-årene på nytt

Steinar Holbæk er daglig leder i Imtech Vennesla. Han mener Navs oppførsel kan rasere hele bygningsbransjen og skape store klasseskiller hvis ikke noen skjærer gjennom.

— Nav skaper sosial dumping, noe jeg trodde vi skulle bekjempe i Norge. Hvis ikke vi kan permittere som før, er det fort slutt på faste ansettelser. Nav legger opp til at vi skal si opp folk for sikkerhets skyld. God moral har alltid vært å ta vare på sine ansatte.

— Disse guttene er flinke folk, og jeg ønsker å finne arbeid til dem. Vi kan ikke være Nav mens vi jobber med det. Det må Nav være, sier han.

Steinar Holbæk mener Nav innfører 20-tallet på nytt. I bakgrunnen permitterte Kristoffer Forengen og Arnfinn Aas. Foto: Reidar Kollstad

Holbæk mener Navs praksis presser fram en utvikling hvor kun daglig leder og prosjektleder er fast ansatt og hvor rørleggere og andre arbeidere leies inn på prosjektkontrakter.— Da er vi tilbake til lua i hånda og 20-tallet på nytt. Du kan jo spørre hvilken bank som gir huslån til en rørlegger på korttidskontrakt, sier Holbæk.

- Likt over hele landet

Rolf Velle, Nav-leder i Vennesla, kjenner ikke detaljene i Imtech-saken, og sier alle spørsmål om dagpenger nå er sentralisert til Nav Forvaltning i Sør-Trøndelag for å sikre lik behandling over hele landet. Men han registrerer at de Imtech-ansatte ikke er alene. Han har hørt om et par tilsvarende saker.

Avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund, kan heller ikke uttale seg om saken i Vennesla.

— Torsdag kveld fikk ikke jeg kontakt med Nav-forvaltning i Sør-Trøndelag. Derfor kan jeg ikke uttale meg spesifikt. Men generelt kan jeg si at partene og Nav utarbeidet nye retningslinjer i fjor – etter en del diskusjoner om folk som ikke fikk dagpenger. Samtidig skal markedet vurderes. Arbeidstakere i ettertraktede yrker skal ikke permitteres, de skal søke ny jobb i andre virksomheter, sier Lund.

Fredag kommer nye ledighetstall. Lund sier det ikke er indikasjoner på spesiell økning i ledigheten i Vest-Agder.

- Førerkortet?

Kristoffer Forengen (22) stusset veldig da han leste følgende i avslaget om dagpenger han fikk fra Nav:

"I den foreliggende sak er det omtvistet hvorvidt permittering på grunn av mangel på arbeid på grunn av tap av førerkort er et markedsmessig forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke".

— Hvor kom det fra? Jeg har ikke tapt noe førerkort. Nav finner bare på argumenter, eller så klipper og limer de inn fra et annet brev, sier han, og synes det virker veldig tilfeldig.