LEDNING: Ofte ligger vannledning og kloakkledning i samme grøft. Teknisk sjef i Vennesla, Arne Vatne, mener derfor det er umulig å skille verktøy og tøy helt fra hverandre.

VENNESLA: — Ja, vi skal få en bedre rutine. Men de kvinnene som var her fra Mattilsynet skjønner ikke helt hvordan det er ute i grøftene som vi graver i, sier teknisk sjef Arne Vatne.

Mattilsynet varsler, etter revisjon i mars, pålegg hvis ikke Vennesla kommune skjerper seg. Tilsynet skriver:

Frykter smitte

"Vannverket må ha driftsrutiner som sikrer at ledningnettet ikke forurenses når det utføres arbeid på nettet".

Mattilsynet henviser til at kommunens ansatte både jobber med vann og med avløp. I situasjoner hvor det jobbes med kloakkledning først og vannledning etterpå, frykter Mattilsynet kryssforurensing fra urent arbeidstøy og verktøy. Tilsynet mener det må bedre rutiner på plass for å hindre smitte, og varsler at dette vil pålegges hvis ikke kommunen selv ordner opp.

Mattilsynets inspektører svarte ikke på våre henvendelser tirsdag kveld, men teknisk sjef Arne Vatne er altså uenig med dem.

— Vi skal lage en rutine som sier at vann-verktøy skal ligge der og kloakk-verktøy ligge der. Vi skal også vaske arbeidstøy og verktøy godt, men vi kommer fortsatt til å jobbe med vann og kloakk parallelt, for ledningene ligger ofte i en og samme grøft. Sånn er det i alle kommuner.

Klor

Vatne mener det helt essensielle er å klore vannledningen og desinfisere den før vann settes på, etter arbeid på ledningen.

— Mattilsynets kontrollører skjønte altså ikke helt dette med felles grøfter. Det er uansett bare snakk om en skriftlig rutine, og vi skal nå ha en dialog med dem. Det har alltid vært sånn at en ansatt først legger nytt rør i kloakken og så i vannledningen, eller motsatt, og at verktøy kan bli brukt på begge ledningene. Kloringen er derfor det viktige, sier han.

Mattilsynet viser til drikkevannforskriften og har satt frist til 22. juni for å få orden på kles- og verktøyrutinene for Vennesla kommunes driftsoperatører i grøftene.