Harald Sødal kommer til å stemme mot sin egen gruppe når bystyret onsdag skal bestemme seg for om de vil selge 49 prosent av aksjene i kinoen i Kristiansand.

KULTURDEBATT: KrFs partiveteran, Harald Sødal, ser ingen grunn til at partiet skal gå bort fra deres gamle syn om at kinoen i Kristiansand skal være eid av kommunen. Han vil stemme nei til salg. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg er ikke fornøyd med at markedskreftene tar over mer og mer av kulturlivet. De blir mer og mer dominerende på andre områder i samfunnet, og jeg synes ikke de trenger å bli deleier i kinoen, sier Sødal.Kristiansand kommune er forespeilet å få i overkant for 11 millioner for å selge Kinos Sør AS. Selskapet eier kinoen i Kristiansand, Arendal, Grimstad og Farsund. Selve kinobygget i Kristiansand inngår ikke i salget.

Interessert

Kristiansand kommune har allerede vært i kontakt med selskaper som er interessert i å bli deleier i Kino Sør. Mest sannsynlig dreier det seg om danske Egmont eller SF Kino.

Harald Sødal mener at en slik aktør vil bli for mektig i kulturlivet i Kristiansand.

— Kulturlivet burde ikke være kontrollert av markedskreftene. Det er min grunnholdning. Vi har sett hvordan de har overtatt idretten der det er sponsing her og sponsing der. Det blir fort helt andre som bestemmer, sier Sødal.

Selv om bystyret skulle bestemme seg for å selge, vil de likevel beholde majoriteten av aksjene i selskapet. De vil også bestemme konsesjonsreglene og kan dermed holde fast på en regel som at det maks skal være 50 prosent amerikansk film.

— Jeg er klar over det, men det er det utviklingen jeg ikke er fornøyd med, sier Harald Sødal.

Han synes KrFs gruppe ikke hadde trengt å gå inn for salg.

— Vi i KrF har alltid ment at kinoen må være kommunal. Det har vært vårt standpunkt, og jeg ser ikke noen grunn til å forandre på det, sier Sødal.

Delsalg

På borgerlig side i bystyret, er det stort sett enighet om at kommunen skal selge seg ned i kinoen. Bystyret vil først si ja til å sette i gang en salgsprosess. Hvis det er noen som er interessert i å kjøpe, skal bystyret også godkjenne salget.

— Vi ser fordeler ved å få inn en profesjonell aktør på eiersiden. Nå får vi se om det er noen som er interessert i å kjøpe, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Kino Sør hadde i 2012 en omsetning på 69 millioner og et overskudd før skatt på 5,7 millioner.

— Det er hyggelig at det går med overskudd, men samtidig må vi spørre oss om det er en kommunal oppgave å drive kinoer i Arendal, Grimstad og Farsund, sier Kristiansen.

— Hva synes du om at medlemmer i partiet vil stemme mot salg?

— Majoriteten støtter salg, men noen tenker annerledes. Dette er ikke en sak som er programfestet og det har heller ikke budsjettkonsekvenser. Da står vår gruppe fritt.

Har kontroll

Selv om Kristiansand kommune fortsatt vil eie majoriteten av aksjene og sette konsesjonsvilkårene, vil likevel en ny eier ha innvirkning.

— De som får konsesjon, vil kunne spørre konsesjonsgiver om forandring. Men når det er sagt, tror jeg at de vil ligge fast, sier Kristiansen.

— De vil vel også kreve lønnsomhet i bedriften de er medeier i ?

— Det vil de selvfølgelig. Men tanken er å finne en aktør som kjenner dette markedet, og det kan ha fordeler for kinoen.

Advarer

Stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV), mener Kristiansandikke vil få like stor kontroll som de tror.

Han tror at en ny eier med krav til avkastning vil pressepolitikerne til å forandre konsesjonskravene. Det vil si at regler om at detmaks skal vises 50 prosent amerikansk film og et visst antall barnefilmer, kanbli forandret.

— Det er mye vanskeligere å stå fast på kravene når det erkommersielle interesser i tillegg til de kommunale, sier Alf Holmelid som desiste fire årene har vært medlem i Stortingets næringskomite.

Holmelid minner også om at Kristiansand kommune ikke kan gjøresom de vil, selv om de eier majoriteten av aksjene.

— Jeg har vært bort i mange eierskapsdiskusjoner. Selv om duhar 51 prosent av aksjene, må du likevel ta hensyn til de andre aksjonæreneskrav til overskudd. Hvis ikke, kan dubli saksøkt for å svekke deres interesser.