LILLESAND: En typisk dag på jobben for en ordfører i Norge i 2013. På den korte veien til kontoret i Lillesand kommune blir den alltid travle og engasjerte ordføreren Arne Thomassen (H) avbrutt gang på gang, skriver Aftenposten.no.

— Jeg kjørte den korte turen på 2,6 kilometer på den gamle europaveien til Lillesand i går morges. To ganger ble samtalen avbrutt. Det er ganske utrolig at mobildekningen i Norge fortsatt er så dårlig, selv i områder hvor det ferdes mange mennesker, sier Thomassen.

For tusenvis av trafikanter som daglig kjører på den splitter nye E18 med fire felt gjennom kommunen, faller dekningen ut flere steder. Det samme skjer på en rekke andre større veier i Norge.

— Det er altfor dårlig og et stort samfunnsproblem at det ikke engang er dekning på store motorveier. En ting er at det er et stort irritasjonsmoment, men det viktigste er at det svekker beredskap og sikkerhet hvis en ulykke skulle skje, sier Thomassen.

Aftenposten.no skrev søndag at Norge ikke er forberedt på atfasttelefonen forsvinner.

Klager på mobildekningen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har spurt alle landets kommuner om hva de synes om mobil- og bredbånddekningen i deres kommuner:

Nesten halvparten av landets kommuner er ikke fornøyd, og betegner mobildekningen som "middels" eller "dårlig".

— Det betyr at nesten halvparten avkommunene ikke kan sies å være fornøyd med mobildekningen i egen kommune, slår Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fast i rapporten "Teknologiskifte i Telenors infrastruktur".

Enda verre blir det når kommunene blir spurt om hvilken tilgang innbyggerne har til bredbånd. Da svarer to av tre kommuner mener innbyggerne har "middels", "dårlig" eller "svært dårlig" bredbånddekning .

Her kan du lese hele rapporten.

Faller ut

Det kan være flere årsaker til at mobilen faller ut.

En av de vanligste årsakene er dårlig dekning, men tillegg kan stor trafikk føre til at nettet overbelastes.

I tillegg kan du ha kjøpt en mobiltelefon som ikke har gode nok antenner. Iphone har fått mange klager på antennekvaliteten.

- Vi er et kommersielt selskap

Telenor selv skryter på sine nettsider at "vi har nå fått Europas mest moderne mobilnett, slik at du kan gjøre det du skal på mobiltelefon, PC og nettbrett, uansett hvor du er".

— Telenor er et kommersielt selskap, med de føringer det innebærer. Vi har snart bygget ut mobilnettet til å dekke 99,8 prosent av Norges befolkning der de bor. Det er selvfølgelig grader av tilfredshet i forhold til dekningen som finnes. Vi har også et visst ansvar for å bygge ut bedre mobildekning og nett, men det kan vi ikke gjøre alene. Det må skje i samarbeid med kommunene, sier informasjonssjef Knut Sollied i Telenor.

Men Lillesand-ordføreren er ikke imponert:

— Jeg hadde trodd at økt konkurranse skulle ført til bedre kvalitet enn vi har i dag. Jeg føler det er en manglende vilje til å investere. Kanskje jeg må bytte abonnement fra Telenor til NetCom, sier Thomassen.