Kjente gjester: Ernst Faber-Swensson mener Bakgården har byens hyggeligste betjening og triveligste atmosfære. Her med innehaver av stedet, Rune Kaarbø. Foto: Tore-André Baardsen
"Onsdagsklubben": De treffer hverandre hver onsdag på Bakgården, og foretrekker et glass whisky. Svein Tjomsås, Tommy Kvamme og Geir Hagen. Foto: Tore-André Baardsen

— Vi var to fattige bartendere som måtte gjøre det beste ut av det vi hadde. Det involverte oppkutting og sliping av 5200 treklosser, sier Rune Kaarbø, eier av Bakgården bar.

— Men det ble bra også, da, og det utgjør fremdeles gulvet i baren i dag, supplerer makker og medeier, Gudmund Pedersen.

Både unge og gamle

I fjor kom også Terje Solli inne på eiersiden. Fredag var 300 gjester invitert til feiring av Bakgårdens 20-års jubileum.

— Gjennomsnittsalderen på den typiske gjesten her ligger vel på rundt 35 år, men vi spenner vidt. Jeg tror den eldste gjesten vi har hatt var 98 år, mens de yngste er 20, sier Pedersen.

Ideen til Bakgården bar oppstod da Pedersen og Kaarbø jobbet som bartendere sammen på Caledonien på begynnelsen av 90-tallet.

— Vi fikk lyst til å lage vår egen bar, hvor vi satset skikkelig på drinker og cocktails. Vi var den første baren i Norge som fikk innvilget utendørsservering for sterkere saker enn øl. Det var ganske spesielt, med tanke på at vi lå midt i "bibelbeltet" og alt, mimrer Kaarbø.

Mye har skjedd siden. I dag omsetter baren for rundt 14 millioner kroner i året (2012), og nylig utvidet de kapasiteten fra 255 til 390 personer.

Kronprinsen i kø

— Hvem er den mest berømte personen som har satt sine bein her?

— Det må være kronprinsen. Han kom her en gang med et følge på seks personer. Men selv kronprinsen må stå i kø her. Vi har bare en vip-kø, og den gjelder for alle. Han tok det med et smil, forteller Pedersen.

En av dem som har fulgt Kaarbø og Pedersen siden Bakgården ble startet opp, er Ernst Faber-Swensson.

— De gangene jeg og min kone tar oss en tur ut, så er det hit vi kommer. Og sånn har det vært siden '93, forteller Faber-Swensson.