KRISTIANSAND: – Denne typen utspill kan virke dømmende på mennesker som befinner seg i en livskrise. Jørgen Kristiansen retter en fordømmende pekefinger mot foreldre. Jeg synes ikke noe om at en høytstående KrF-politiker går ut på denne måten. Verdipartiet Kristelig Folkeparti bør tenke mer på barna som har kommet ufrivilling inn i dette, sier Elin Solheim.

Hun har 25 års erfaring som lærer og har jobbet både på barneskole, ungdomsskole og nå videregående skole. Da Solheim fikk se Fædrelandsvennen i dag morges reagerte hun kraftig.

– Jeg kjenner dette langt inn på kroppen. Dette kunne ikke bli stående uten reaksjoner. Jeg var rystet da jeg hadde lest varaordførerens uttalelser, sier hun.

Nå vurderer 50-åringen om partiet er verdig hennes stemme.

– Ved hvert valg har jeg stemt Kristelig Folkeparti. Men nå er jeg skeptisk. Partiet må følge med i tiden. Hos enkelte mennesker kan dette utspillet være svært skadelig, forteller 50-åringen.

Påvirker barna

Solheim har jobbet mye med barn som sliter gjennom spesialpedagogikk. Hun er skeptisk til statistikkene varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, viser til, og mener han bommer med sitt utspill under Oslo Symposium torsdag.

– Jeg har selv sett mange tilfeller hvor barna kommer styrket ut av skilsmissen. Konfliktene i et ekteskap som skranter, påvirker barna også. Når foreldrene så velger å gå fra hverandre roer det hele seg ned. Da ser jeg ofte at barna blir roligere, mer harmoniske og konsentrerer seg bedre på skolen, sier Solheim.

– Grovt utsagn

Kristiansen ønsker at politikerne begynner å diskutere hva skilsmisser faktisk koster samfunnet. Det synes Elin Solheim er helt feil.

– Vi snakker om mennesker i en krise. Det er svært stigmatiserende å dømme dem. Kristiansens utspill er grovt. Han ser bare kroner og øre. Det er veldig uheldig av KrF å måle samlivsbrudd i kostnader, sier hun.Solheim er redd for at utspillet kan skade barna.

– Jeg er redd for hvordan barn reagerer når de ser forsiden på Fædrelandsvennen. Dette er farlig for dem. En slik uttalelse kan gi barna en tapermentalitet, sier hun.

Etiske hensyn

50-åringen synes problematikken må tas tak i på en helt annet måte.

– Det sømmer seg ikke for en KrF-politiker å måle dette i penger. De aller fleste som går ut av et ekteskap, gjør dette etter grundige vurderinger. Det bør verdipartiet KrF vise forståelse for, sier Solheim.