BORD: Lunsjmåltidet i gang ved barnehjemmet. Bordet barna spiser ved er kjøp av penger samlet inn i Mandal. Foto: Privat
BARNEHJEM: Her på barnehjemmet Casa Hogar i Mexico jobbet mandalsgutten Mats Vetnes Gundersen (foran). Her sammen med barn som bor der samt andre som også jobbet slik som ham. Foto: Privat

MANDAL: – Det var helt fantastisk å jobbe med disse barna. Og med pengene som ble samlet inn i Mandal kunne jeg kjøpe masse som de trengte, forteller 21-åringen.

Han er vel tilbake i Mandal med hodet proppfull av opplevelser etter seks måneder i den mexicanske storbyen Guadalajara. Her jobbet han på barnehjemmet Casa Hogar for de 24 barna som bor her.

Ni søsken

Det var noe ganske annet enn barnehjemmet han selv bodde på fra han var to til nesten seks år. Det var i Sao Paulo i Brasil med bortimot 600 barn. Han har ni søsken der alle sammen var på barnehjemmet. Foreldrene var rusavhengige og ikke i stand til å ta vare på barneflokken.

Etter at Mats og en av søstrene ble adoptert til Mandal, hadde han nå i mange år hatt lyst til å gjøre noe tilbake.

– Jeg husker masse fra tiden på barnehjemmet, forteller han.

Dyrt land

Så etter å ha tjent inn nok penger, dro han av gårde i fjor høst. Ettersom Brasil er et dyrt land å bo i, dro han til et barnehjem i Mexico. En egen organisasjon jobber spesielt med ungdommer som vil jobbe på barnehjem rundt om i verden.

Fra tiden i barnehjemmet han vokste opp på, er minnene stort sett fine. Men det smerter å tenke på den fysiske avstraffelsen de voksne brukte. Alle barna ble daglig stilt opp på en rekke og slått med stokk som en del av disiplinen.

– Slik var det ikke på barnehjemmet jeg var på nå. Her var det derimot viktig å holde barna i aktivitet. Mange var aggressive etter en traumatisk start på livet, så da var fotball viktig for å få brukt energi, forteller Gundersen, som selv bodde hos ulike familier i byen — i seg selv en stor opplevelse.

Innsamling i Mandal

Han fikk gjennom familien sin i Mandal organisert en innsamling til barnehjemmet. 20.000 kroner ble samlet inn.

Pengene brukte han uavkortet på klær, sko, møbler og mye annet.

– Pengene rakk svært langt. Særlig takknemlig var det å kjøpe sko til barna. Mange hadde svært dårlige sko eller kun tresko. Ja, noen var helt uten, sier 21-åringen.

Tilbake i Mandal tenker han mye på hvordan nordmenn tar materielle goder for gitt.

– Nå ønsker jeg å bruke av egen tid og overflod til å fortsatt hjelpe barnehjemmet jeg var på nå, sier Gundersen som vil jobbe og sende penger dit.