KLAR FOR NATTEN: 58-år gamle Gine Jona er glad for at hun har fått en madrass å sove på. I kuldeperioden har flere tiggere sovet under Vesterveibroa. Foto: Tore André Baardsen
STO PÅ: Politiker Dag Vige (V) jobbet hardt for å skaffe tiggerne husly. Til slutt åpnet Filadelfia sine lokaler. Foto: Tore André Baardsen
ROPTE VARSKU: Diakon i Frelsesarmeen, Kari Klingsheim, fikk ballen til å rulle da flere tiggere viste seg å være syke med feber som følge av streng kulde. Foto: Tore André Baardsen
FIKK HUSLY: Filadelfia åpner her opp og gir romfolket husly på nettene. Foto: Tore André Baardsen
Tiggere_5.jpg Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Vi visste ikke helt hvordan det ville bli da vi tilbød dem husrom, men jeg må nesten si at det har gått over all forventning, sier Jan Fritjof Bay Gundersen.

Tok affære

Det var like før påske at diakon i Frelsesarmeen, Kari Klingsheim, tok affære da flere tiggere hadde blitt syke som følge av kulde og frostnetter. Minst to personer hadde feber og var svært syke. En av dem tok Klingsheim inn til seg.

UNDER BROA: Iskald vind gjorde nettene neste uutholdelige for tiggerne under Vesterveienbroa. Fædrelandsvennen besøkte dem dagen før de fikk husly. Samtlige rundt bålet fortalte at de hadde vært syke. Foto: Jon Anders Skau

Politiker Dag Vige (V) agerte på ropet om hjelp og forsøkte å finne husly til tiggerne. Han tok også opp saken i formannskapet.Ledelsen i Filadelfia ble oppmerksomme på det skrikende behovet for husrom og åpnet dørene til menighetens lokaler. Tre leiligheter ble stilt til disposisjon og dagen etter flyttet 20-25 sigøynere inn i leilighetslokalene.

I utgangspunktet skulle tiggerne få lov til å bo i bygget i Dronningens gate i to uker. Fristen ble satt til fredag denne uka. Men kulda har vedvart og værutsiktene tyder på at det kan bli kaldt en stund til.

Åpent hjem minst en uke til

— Avtalen var at vi skulle evaluere situasjonen etter to uker. Nå har vi kommet fram til at vi skyver avtalen en uke fram. Det er fremdeles flere minusgrader på nettene, sier Bay Gundersen.

Han forteller at det vært uproblematisk å få nok folk til å følge opp tiggerne.

— Det som har vært mest moro å se, er alle frivillige som har meldt seg til tjeneste. Det har strømmet på med folk fra flere menigheter som har ønsket å bidra. Det er tydelig at mange ønsker å hjelpe, men de trenger en konkret arena hvor de kan trå til, sier menighetslederen.

Bestemor Maria Miclescu (t.v) er en av tiggerne som har bodd i Filadelfias lokaler. Her er hun sammen med barnebarnet Mirabella. Foto: Tarjei Leer-Salvesen

Har fulgt avtaleneDet har vært gjennomført kontroll hos tiggerne to ganger om dagen. Hver morgen og kveld. Ifølge Bay Gundersen har tiggerne stort sett fulgt avtalene etter punkt og prikke.

— Vi har måttet gjenta noen ganger hvordan søppel skal håndteres, men det har ikke vært noe stort problem. De har også bevart husfreden. Det har ikke vært meldt om noen episoder hvor vi har måttet gripe inn, forteller ham.

Selv om sigøynerne har fått bo i store leiligheter med flotte kjøkkenfasiliteter, har flere av dem likevel valgt å lage mat ute under åpen ild.

— Selv om de har tilgang på kjøleskap og komfyr så velger de andre metoder. Det handler nok en del om hva de er vant til.

Fædrelandsvennen har sjekket med politiets operasjonssentral. Det har ikke vært registrert noen oppdrag knyttet til adressen.

— Det er en rimelig homogen gruppe. Det har stort sett vært rundt 25 personer som tilhører tre grupper med slekt og familie. De har vært veldig villige til å lytte, sier Bay Gundersen.