ARENDAL: Alle lederne for de politiske partiene er i dag samlet i Arendal, der det braker løs med høstens første partilederdebatt klokken 21.30 mandag kveld.

Lederne for de fire borgerlige partiene har brukt dagen til å lansere et felles løfte om økt satsning på frivillige dersom de kommer til makten.

— Vi er enige om en tydeligere prioritering av frivilligheten. Frivilligheten betyr ekstremt mye for velferden i Norge og for å skape gode lokalsamfunn. Den fungerer som et lim i samfunnet, sier Høyre-leder Erna Solberg, til Aftenposten.

Livsgledesykehjem

Mandag formiddag besøkte Solberg aldershjemmet Solhaug i Arendal sammen med Aftenposten og Venstre-leder Trine Skei Grande. Solhaug sykehjem er eid av Arendal kommune, men er et såkalt «livsgledesykehjem», som legger spesielt vekt på å få drahjelp fra frivillige for å skape gode opplevelser for beboerne.

Høyre- og Venstre-lederen fikk tilbud om å skåle i et glass hvitvin med beboerne, men valgte Mozell for å være skjerpet til kveldens debatt.

- Er det vanlig at dere serverer hvitvin her midt på dagen? spurte Solberg.

— Ja, det skjer rett som det er, forsikret miljøvert Bjørg Hopstock.

Hun fortalte om turer, reiser, måltider og andre aktiviteter eldresenteret har til beboerne.

— Dere gutta har kanskje lyst på en pokerkveld en gang i blant? spurte Erna Solberg en eldre, mannlig beboer.

- Jeg liker best plaggpoker, jeg, svarte mannen til mye latter fra Høyre-lederen og de andre som hørte på.

Sykehjemmet sier de har hatt svært gode erfaringer med å trekke frivillige inn i arbeidet på senteret. Gjennomnettportalen frivillighetsbankeni Arendal kan lag og foreninger søke etter frivillige, og de som ønsker å delta i frivillig arbeid melde sin interesse til forskjellige oppdrag på sykehjemmet og andre steder.

Felles punkter

I havnen i Arendal la Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mandag formiddag frem flere felles punkter om frivillig sektor.

— Det er felles for alle borgerlige partier at vi ønsker en tydeligere og bedre frivillighetspolitikk enn den rødgrønne regjeringen har. Vi er enige om at vi vil ha mindre byråkrati for organisasjoner og lag, bedre momskompensasjon og økt skattefradrag ved gaver, sier Erna Solberg.

Her er punktene som alle de fire partiene stiller seg bak:

  • Bedre inntektsmuligheter: Kraftig øke gavefradrag (fra 12’ til 25’ for private, 12’ til 100’ for bedrifter)

  • Mindre byråkrati: Foreta en helhetlig gjennomgang av de nasjonale støtteordningene for frivilligheten, samt utarbeide en konkret plan for samordning og forenkling for frivillige organisasjoner. Allerede i statsbudsjettet for 2014 vil partiene innføre lønnoppgaveplikt i frivillige organisasjoner først ved 8 000 kroner, arbeidsgiveravgiftsplikt først ved 50.000 kroner per ansatt og 500.000 kroner per organisasjon.

  • At «Herreløs arv» skal tilfalle de frivillige organisasjonene i stedet for staten.

  • Bedre momskompensasjonsordningen slik at det blir en reell kompensasjon. I statsbudsjettet for 2014 vil partiene begynne dette løftet ved å styrke momskompensasjonsordningen med 100 mill. kroner.

  • Mer forutsigbarhet: Sikre at en større del av støtten til barne- og ungdomsorganisasjoner gis som driftsstøtte og ikke prosjektstøtte.

  • Forbedre Frivillighetsregisteret: Ta utgangspunkt i organisasjonenes ønsker, ikke statens behov, samt sikre en fullfinansiering av registeret.