KRISTIANSAND: — Jeg har vokst opp i et hjem der det var fosterbarn fra jeg var fire år. Den positive opplevelsen har jeg tatt med meg, og den fikk betydning for mitt valg om å bli sosionom. Og derfor falt det naturlig for meg å ta i mot fosterbarn, sier Flåt Tjelle som sammen med mannen Olav bor Mandal.

Som helsearbeider føyer hun seg inn i en rekke som etablerer fosterhjem. I en stor undersøkelse blant fosterforeldre oppga 44 prosent av de spurte at de jobbet i helsesektoren.

Økning

— Helsearbeidere har trolig valgt yrket fordi de liker å være sammen med mennesker, og å være noe for dem. Det er en god innstilling for fosterforeldre, sier Stein-Atle Toresen, avdelingsleder i Bufetat Kristiansand inntak og fosterhjemsrekruttering.

Etaten tar i mot barn fra 22 kommuner; hele Vest-Agder, Setesdal, Lillesand og Birkenes. I løpet av de tre siste årene har antall kommunale barnevernsaker økt med hele 40 prosent, opplyser Toresen. Og i mange av sakene er fosterhjem den beste løsningen.

Trenger 100 nye

Per i dag har etaten 340 barn hos fosterfamilier. Bare i sommermånedene måtte det skaffes fosterhjem til 18 barn i Kristiansand. Årlig trenger Toresen rundt 100 nye fosterhjem.

— Viktige faktorer i behovet for fosterhjem er foreldre med rus- og/eller psykiatriske problemer, samt en økning i antall tilfeller av familievold, sier Toresen. Han er usikker på hva som er den direkte årsaken til økningen i antall saker med 40 prosent, utover at flere og flere familier sliter.

— Men et annet moment kan være at flere er blitt flinkere til å melde fra når de ser at barn eller familier sliter, sier Toresen.

Nyttig

Familien Flåt Tjella har tre barn selv på 7, 10 og 11 år, og tar seg i tillegg av to fosterbarn. Veronika tror hennes bakgrunn fra en fosterfamilie er nyttig når hun selv nå er i samme rolle.

— Det var både godt og spennende og med sjalusi og misunnelse. Jeg lærte fra barnsben at livet er litt urettferdig, at det ikke er selvfølgelig at en har det godt. Det har satt livet mitt i et perspektiv, sier hun og innrømmer at det var tøffe tak noen ganger når hun opplevde at fosterbarna tok oppmerksomheten til foreldrene fra henne

Verdifulle

— Samtidig opplevde jeg at mamma og pappa sørget for å prate om dette, de satte av tid til meg og mine søsken slik at vi opplevde at vi var verdifulle, sier hun.

Ute i hagen har hun og Olav hatt et telt stående hele sommeren. Der har både barna og fosterbarna deres overnattet, samt venner av disse igjen. Det er ofte mange i hagen. Noen ganger er det et slit, men Veronika synes det gir mer enn det tar.

Hun håper Bufetat lykkes med å rekruttere nye familier. Blant annet ønsker etaten å besøke personalmøter på sykehus og kommunale helsestasjoner for å informere om opplegget.

Dahlen ønsker velkommen

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune ønsker Bufetat Kristiansand hjertelig velkommen til å rekruttere fosterfamilier blant kommunalt helsepersonell:

— Det synes jeg er veldig positivt. Det har alltid vært vanskelig å rekruttere fosterfamilier, og hvis dette kan gjøre jobben lettere, har jeg ingen motforestillinger mot det, sier Dahlen som en av de aller første dagene skal møte Bufetat og da trolig vil få spørsmålet direkte.