DOMMERNE: Dommerne i Budget-ranet. Fra venstre meddommer Ellen Kathrine Svensson, tingrettsdommer Per O. Refsalen og meddommer Arild Eik. Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: De tre unge guttene, 18, 19 og 20 år, tilstod alle i retten ranet av Budget hotell. Utbyttet av ranet var 1700 kroner. Påtalemyndigheten hadde bedt om at de to eldste skulle dømmes til ubetinget fengsel i ti måneder. Retten skjerpet straffen til 11 måneder for 19-åringen.

Den eldste raneren er i perioden fra 2008 frem til begynnelsen av desember i fjor straffedømt fem ganger for blant annet trusler, vold, vinningskriminalitet og narkotikaforbrytelser. Den siste dommen var ubetinget fengsel i fem måneder. Det er gitt tilståelsesrabatt etter at den domfelte to dager etter ranet erkjente straffskyld i politiavhør.

Skjerpet straff

19-åringen, som fikk skjerpet straff, er straffedømt tre ganger i perioden fra 2009 frem til februar i år. Han ble da dømt for et ran som ble begått bare en uke før ranet av Budget hotell. Tilståelsen i forhold til ranet av Budget kom først i et politiavhør i februar, og han har derfor ikke fått full tilståelsesrabatt.

Den yngste raneren var ikke fylt 18 år da han deltok på Budget-ranet. Det var 18-åringen som brukte kniven og truet den kvinnelige resepsjonisten under ranet. Han har hatt en vanskelig oppvekst, og har tidligere vært plassert på institusjoner etter tvangsvedtak. Han er nå plassert på et kollektiv i Østfold for en periode på ett år.

Retten har dømt 18-åringen til betinget fengsel i 11 måneder mot at han oppholder seg i kollektivet, som også er en behandlingsinstitusjon. Samtidig har retten pålagt ham totalavhold fra rus. Dersom han bryter betingelsene må han sone straffen.

19-åringen her nektet straffskyld helt frem til han møtte i retten.

Samtlige domfelte må betale oppreisningserstatning til ransofferet med 50.000 kroner.

Skremmende handling

Retten skriver at de tre tiltalte har utsatt ransofferet for en skremmende handling.

"Retten finner det gjennom bevisføringen godtgjort at fornærmede ble og er fortsatt preget av ranshandlingen. Det vises her til at fornærmedes liv er preget av konsentrasjons— og hukommelsesproblemer. Hun er blitt mer aktpågivende, og er preget av generell utrygghetsfølelse. Dette medfører en redusert livskvalitet. I tillegg kommer at hun har skiftet arbeidsplass for å unngå den utrygghetsfølelsen hun får når hun må arbeide alene", heter det i premissene for rettens avgjørelse om erstatning.