LINDESNES: — Man blir helt målløs og tom for ord. Det er en voldsom tragedie for hele familien. Materielle ting kan erstattes, jeg er bare glad for at liv ikke gikk tapt, sier Stanley Bjerge til Fædrelandsvennen.

Sjokktelefon

Han var på Vigeland da han fikk telefon om at brorens hus stod i full fyr på Svennevik ved 18.30-tiden. Han kastet seg i bilen og var på branntomta kort tid etter, da var det bare rester igjen av huset.— Da jeg hørte at boligen stod i brann, fryktet jeg for livet til min bror. Han pleier å ta seg en hvil på den tiden av døgnet. Jeg fryktet at han lå og sov. Heldigvis klarte både han, kona og sønnen å redde seg ut før det var for sent, sier Bjerge.

Kona oppdaget brannen

Årsaken til brannen er foreløpig uklar. Heller ikke Stanley Bjerge har fått klarhet i hva som egentlig skjedde, men han har fått fortalt at familien hadde grillet i utestua før brannen oppstod.

— Kona til min bror skal ha ligget på sofaen og sovet da hun plutselig så at det brant i gardinene. Hun ropte da på min bror som stormet til og forsøkte på å slukke brannen. I forsøket skal det plutselig ha eksplodert. Det var da han skal ha blitt påført brannskadene, opplyser Bjerge.Hva det var som eksploderte, er foreløpig uklart. Bjerge mener det kan ha vært bokser og kjemikalier i garasjen som antente.

Kraftig forbrent

Stanley Bjerge forteller at broren er påført brannskader i hodet, på armene og den ene siden av kroppen. Heldigvis har det gått langt bedre enn legene først fryktet.

— Han har fått 1. og 2. grads-forbrenning. En stund ble det vurdert å overføre ham til brannskadeavdelingen ved Haukeland i Bergen, men han blir behandlet i Kristiansand. Det var også snakk om å transplantere hud, men det slipper han heldigvis. Han har store smerter og får derfor sterke smertestillende medikamenter, sier Bjerge.

Broren bor i huset sammen med kona og sønnen. Huset ble bygget for sju - åtte år siden, og planen var at det skulle selges til sommeren. Bjerge er skremt over hvor for brannen utviklet seg.

— Det gikk voldsomt fort. De klarte ikke å redde ut noen eiendeler, og mistet dermed alt de eier. Heldigvis er vi en stor familie som vet å ta vare på hverandre. Det er en tung tid for alle. Det er mye som er lagt i ruiner, sier Stanley Bjerge.

Firmaet lagt i ruiner

Han og broren driver et entreprenørfirma i sammen. Virksomheten driver først og fremst med steinlegging, men de har også en vaktmestertjeneste for omkring 50 hytteeiere i nærområdet. Vanligvis engasjerer de omkring 4 - 5 arbeidere, men utvider med flere sesongarbeidere om sommeren.

Firmaets kontorer og lager var i garasjen til Kenneth. Dermed er også grunnlaget for driften lagt i ruiner.

— Alt av tilbud, kontrakter, priser og andre viktige papirer er slukt i flammene. Det blir en stor jobb å stable firmaet på beina igjen. Dessuten var omtrent alt av firmaets verktøy og utstyr lagret i garasjen. Vi hadde ryddet alt fra bilene før vi skulle ha langfri, sier Bjerge.

Broren sier brannen får konsekvenser for mange. - Ja, inntil vi kommer i stand igjen, så får det ganske store ringvirkninger. Jeg har blitt nedringt av bekymrede hytteeiere som lurer på hvilke konsekvenser brannen får for dem. Vi hadde nøkler og en del utstyr lagret her, sier Bjerge.