MANDAL: — Gulvene kommer til å bli så skitne at vi ikke kommer til å få dem rene med den tiden vi har til rådighet, sier renholdsarbeider Åshild Lindland ved Vassmyra ungdomsskole.

For å spare penger foreslår kommunen å redusere rengjøringen av undervisningsrommene til annenhver dag. Nedvasking av hele skolen skal reduseres fra hvert år til hvert tredje år. Forslaget gjelder for Vassmyra- og Blomdalen ungdomsskole.

— Det kommer til å bli helt svart på gulvene. Spesielt ille blir det for dem med støvallergi og astma, sier kollega Synnøve Hovland.

UNDERSKUDD . Forslaget begrunnes med pengemangel og at to prosentstillinger må fjernes. For å unngå økt belastning på renholdspersonalet, vil renholdsleder Lill Tony Ramvik redusere antall vask i uken. Renholdspersonalet ved Vassmyra ungdomsskole rister på hodet over begrunnelsen.

— Det er bare tull. Det kommer til å bli stikk motsatt. Vi kommer til å få mer jobb og mindre tid, mener Lindland.

Hun og hennes kollegaer frykter at jobben blir tyngre og at sykefraværet kommer til å øke.

FEM ÅR PÅ RAD. De siste fem årene er det allerede kuttet fem stillinger innen renhold i Mandal kommune. Bygg- og eiendomsenheten sliter fortsatt med store underskudd og vil kutte enda mer.

— Det er tydeligvis veldig enkelt å spare på renhold. Sparingen går ut over trivselen, og til slutt vil det ikke være folk igjen som vil ha denne jobben. Pengene skal spares ved at en 35 prosent stilling ved Blomdalen ungdomsskole fjernes og en 40 prosent stilling ved Vassmyra ungdomsskole fjernes.

— Det beste hadde vært å slippe, men etaten går med millionunderskudd, sier Ramvik.

Vaskekuttene gjelder for blant annet sløydsaler, keramikkrom og realfagsrom.

I tillegg vil hun halvere antall vask i uken på kontorer.

— Vi gjør dette med hensyn på renholdsarbeiderne. Skulle de vasket flere kvadrat på samme tid, ville det gått ut over dem, hevder Ramvik.

FRUSTRASJON . Det er ikke renholdsarbeiderne ved de to ungdomsskolene enige i. Rektor ved Blomdalen skole har mottatt et brev fra renholdspersonalet, hvor de uttrykker frustrasjon over forslaget.

I brevet poengterer de at skolen er i dårlig forfatning og gjør arbeidet tyngre, og at skolen i stadig større grad blir brukt på kveldstid.

— Vi vil diskutere dette med skolene, foreldreutvalgene og renholdspersonalet før en endelig avgjørelse blir tatt, forklarer Ramvik.