KRISTIANSAND: Den16 år gamle jenta på bildet er en av elevene som har blitt mobbet over flere år.

— Det var en gjeng på skolen som sa fryktelig mye stygt til folk de ikke likte. De kunne for eksempel si «så stygg du er» og slike ting, forteller den 16 år gamle jenta fra Kristiansand.

Hun er blant de over 2000 elevene mellom 5. til 10. klasse som har opplevd å bli mobbet på skolen flere ganger i måneden.

— De sa stygge ting til meg hele tiden og de kastet ting på meg i timen når læreren var ute.

— Det holdt på i flere år, fra åttende til tiende klasse. Jeg sa ifra til både rektor og til lærere, men det bare fortsatte. Jeg hadde veldig lyst til å bytte skole, forteller jenta.

Hun gikk ut av tiende klasse i vår og går nå på videregående.

Dårlig

Det er Utdanningsdirektoratet som hvert år utfører elevundersøkelsen for elver fra 5. - 10. klasse. Elevene blir hvert år spurt om mobbing. Både nasjonale tall og tall fra enkelte kommuner viser at mobbingen holder seg stabilt over flere år. I Kristiansand har den lagt på mellom sju - åtte prosent de siste fire årene.

Det vil si at rundt 500 elever i 5. til 10. klasse i Kristiansand blir mobbet år etter år. Til tross for at skolene har egne tiltaksplaner mot mobbing og har hatt det i flere år.

— Jeg kjenner på meg at vi ikke har gjort en god nok jobb her. Skolene har hatt fokus på dette i flere år nå, men like vel er tallene like, sier Jørgen Kristiansen (KrF) som leder oppvekststyret i Kristiansand.

Skolesjef Marie Føreland sier hun bare må konstatere at mobbingen har vist seg svært vanskelig å komme til livs.

— Jeg skulle gjerne visst hvorfor det er så stabilt. Men vi må huske på at dette ikke bare er avhengig av hva skolene gjør. Både de som mobber og foreldre deres må på banen for at vi kan få nå gjort noe med dette.

— Er problemet foreldre som ikke vil ta tak i mobbingen?

— Jeg tror ikke at jeg vil si det sånn. Men barn som lærer hva som er akseptabelt som små, er mye mindre involvert i mobbing. De er også enklere å irettesette, sier Føreland.

Som legger til at de er helt avhengig av at foreldrene til de som blir mobbet samarbeider hvis de skal få gjort noe med mobbingen.

Vanskelig jobb

Forskere og universitetslærere som underviser om mobbing klarer heller ikke å gi noen god forklaring på hvorfor mobbetallene ikke går ned.

— Hvorfor det er så stabilt over så mange år, er nesten en gåte, sier Tore Tanggaard, høyskolelektor ved Høgskolen i Agder.

Han mener likevel at noe av forklaringen kan ligge i at en del av mobbingen er skjult og at den skjer i form av sms-er og på nettet.

— Det kan virke på meg som om mobbing er blitt et slags tidsfordriv for ungdom og barn som ikke har noe å finne på, sier Tanggaard.