ARENDAL : — Politiet har ikke klart å få forkynt stevningen for tiltalte. Vi vet ikke hvor han er. Jeg ønsker ikke å spekulere i hvor han kan ha tatt veien, men konstaterer at han ikke blir med i saken som starter mandag, sier statsadvokat Jostein Johannessen, som skal aktorere amfetaminsaken i tingretten sammen med politiadvokat Leif Aleksandersen fra Arendal.

21-åringen er blant annet tiltalt for å ha transportert to kilo amfetamin fra Hynnekleiv til amfetamingrossisten i Vågsbygd i Kristiansand.

— Siden straffepåstanden fra vår side vil bli på mer enn ett års fengsel for 21-åringen, kan vi ikke kjøre saken mot ham uten at han er til stede. Vi akter å kjøre separat sak mot ham senere, men håper å få ham inn som vitne i løpet av de seks ukene straffesaken går i retten, sier Johannessen.

Opprinnelig skulle tolv tiltalte sittet på tiltalebenken i rettssal 1 i Arendal mandag. Men heller ikke en tiltalt 51-åring fra Søgne kommer. Han har i følge statsadvokaten gyldig sykdomsforfall:

— Han ble skadet i en mopedulykke for noen dager siden og ligger på sykehus, sier Jostein Johannessen.

116 personer tiltalt

Seks litauere i alderen 20-41 år er tiltalt for å ha innført og hatt befatning med omkring 25 kilo amfetamin. Et depot på Hynnekleiv ble brukt for flere leveranser fra Litauen. Hovedmennene ble pågrepet i august og oktober i fjor. Totalt 116 personer er tiltalt og de fleste dømt i kjølvannet av opprullingen av denne saken.

— Min klient erkjente torsdag befatning med fem kilo amfetamin på Hynnekleiv, men ikke de 19 kiloene i tillegg som påtalemyndigheten har tiltalt ham for, sier advokat Olav Sylte, som skal forsvare den 41 år gamle litaueren.

På tiltalebenken mandag sitter i tillegg til seks litauere fire personer bosatt på Sørlandet. En av dem – en 22-åring fra Vågsbygd - er i følge politiet en sentral grossist av amfetamin og kobles i tiltalen til kjøp av 5,5 kilo. En annen kristiansander (32) i kjeden under 22-åringen er tiltalt for kjøp av 3,3 klilo. To av tre transportører av stoffet fra Hynnekleiv til Kristiansand er også på tiltalebenken. De er i begynnelsen av 20-årene.

Les mer i papiravisen lørdag om hvordan amfetaminen flommet fra Litauen til Sørlandet.