VALLE: — Jeg kan bekrefte at det var jeg som jaktleder som ringte etter helikopteret for å få hjelp til å få fraktet slaktet til nærmeste bilvei. I utgangspunktet mener jeg det må være helikopterpilotens ansvar å vite hvor det er lov til å lande, sier lensmann Helge Tonstad som også er varaordfører for Høyre i Sirdal.

Det var 31. august at Statens naturoppsyn avdekket den ulovlige helikoptertransporten i Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene landskapsvernområde. Helikopteret landet ifølge lensmannen i Valle i Revsdalen fire kilometer nord for Bossvatn.

Alvorlig. - Vi vurderte dette bruddet på vernebestemmelsene som så alvorlig at det ble skrevet en rapport, og saken ble politianmeldt. Etter det jeg vet, er det ikke tidligere avdekket ulovlig helikoptertransport inne i verneområdet, sier naturoppsyn Peter Hermansen i SNO Bykle.

Det kan være et slit å få ut reinsdyrskrotter som kan veie opp til 70-80 kilo i områder der det ikke er lov med motorisert ferdsel.

Etterforsker kollega. Lensmann Knut Nomeland i Valle har ansvaret for etterforskningen mot sin kollega i Sirdal.

— Jeg vil ikke si eller kommentere hvem som etterforskes, annet enn at det er lederen av jaktlaget og helikopterselskapet som er anmeldt, sier Knut Nomeland.

Lensmannskontoret i Sirdal er underlagt Rogaland politidistrikt, mens Valle er en del av Agder politidistrikt.

I verneforskriftene åpnes det for henting av storvilt med småfly eller helikopter i og langs kanten av Bossvatn. Viltet ble ifølge lensmannen i Valle plukket opp fire kilometer lengre nord i Revsdalen. All lufttransport skulle uansett vært meldt til forvaltningsmyndighet i forkant, noe som ifølge SNO ikke var gjort i dette tilfelle.

I tillegg til lensmann Helge Tonstad var det seks personer med i jaktlaget, deriblant en lensmannsbetjent ved Sirdal lensmannskontor. Ifølge Helge Tonstad var alle i jaktlaget enige om å rekvirere helikoptertransport.

Angrer ikke. - Jeg har et fullstendig avslappet forhold til denne anmeldelsen, og finner ingen grunn til å beklage noe. Reinsdyrsteika i fryseren skal jeg spise med god samvittighet, sier Helge Tonstad.

Han understreker at han under jakta selvsagt opptrer som privatperson, og ikke som lovens håndhever i Sirdal.

Helge Tonstad sier at han har drevet med jakt siden han var en neve stor.