Dette kommer fram av en undersøkelse foretatt av Infact på oppdrag fra Norges Automobil-Forbund (NAF).

– Undersøkelsen vi har gjort, viser at folk er villig til å endre vaner i miljøvennlig retning når det gjelder bilkjøring, sier direktør Christine Holtan i NAF Innflytelse til NTB.

– Avgiftene er miljøfiendtlige

Sju av ti nordmenn ønsker ifølge undersøkelsen å kjøre biler som bruker mindre drivstoff, og fire av ti setter sin egen bilkjøring i sammenheng med klimaendringer.

Engangsavgiften utgjør en stor del av prisen på en ny bil. Undersøkelsen viser at 78 prosent av befolkningen vil skifte ut sin gamle bil raskere dersom nye biler blir billigere. Åtte av ti nordmenn mener også at sikkerheten på veiene ville vært bedre med færre gamle biler i omløp.

– Undersøkelsen viser at folk er klare for å bli mer miljøvennlige, om bare politikerne vedtar avgifter som støtter dette. Slik avgiftene er satt sammen i dag har de den paradoksale effekten at de styrer folks atferd i miljøfiendtlig retning. Det er på tide med en radikal omlegging, sier Holtan.

Regionale forskjeller

Nesten seks av ti nordlendinger er opptatt av at bilen de kjører skal signalisere at de er miljøbevisste, mens det på Sørlandet derimot er 37 prosent som er helt uenige i dette.

Oslofolk skiller seg ut ved at nesten 40 prosent av de spurte vurderer å kjøpe seg bil som går på alternativt drivstoff. Resten av Østlandet er sett i forhold til resten av landet de som er minst interessert i dette.

Vestlendinger er de som tenker minst på sitt eget bidrag til forurensing og klimaendringer, skal vi tro undersøkelsen. Samtidig er 82 prosent av vestlendingene enige i påstanden om at billigere nye biler vil føre til raskere skifte av bil.

– Vi ønsker å kjøre miljøvennlige biler dersom det blir billigere. Jeg regner med at tallene er interessante også for politikerne, sier Christine Holtan i NAF til NTB.