KRISTIANSAND: — Jeg visste at det var noe ordentlig galt, men det var jobbprosjekter som måtte gjøres ferdig, før jeg kunne gå til legen, forteller Stein Hagen fra Kristiansand.

Som de fleste andre menn, ventet han altfor lenge før han gikk til legen med mistanken om kreft. Hagen var heldig og overlevde. Men langt færre menn enn kvinner overlever kreft, fordi de kommer for sent til behandling. Årets kampanje til Kreftforeningen har som mål å få menn til å gå raskere til lege hvis de har mistanke om at noe er galt.

Som en tennisball

På slutten hadde Stein E. Hagen en svulst på størrelse med en tennisball i den ene testikkelen og skjønte at noe måtte være galt. Likevel ventet han med å gå til lege. Det handlet ikke bare om at han hadde dårlig tid og mye å gjøre. Det handlet enda mer om mandigheteten, om selve identiteten hans. For menn skal ikke være pyser.

— Jeg fortalte det ikke til kona en gang. Jeg hadde aldri fått meg til å fortelle noen at det var vondt. Sånt var syting. Vi menn har ikke lyst til å syte. Det er ingen vits i å vise noen at man har det vondt. Det hjelper ikke meg at du vet jeg har det vondt, så hvorfor skal jeg fortelle det? sier Hagen.

Når smerten skar gjennom kroppen, skiftet han sittestilling og ventet på at den skulle gå over. Det gjorde den for en stund.

— Jeg skjøv bort smerten. Som tidligere idrettsmann har jeg lært meg å takle smerte og skyve på smerteterskelen. Så kan jeg klare enda mer. Derfor er vi ikke noe flinke til å lytte til kroppen og ta signalene på alvor, sier Hagen.

Han forteller at det ikke er lett å bryte dette mønsteret og begynne å kjenne etter.

— Når du har gått i 35 år og til enhver tid oversett hva kroppen prøver å si deg, da er det en prosess å lære seg å tolke signalene. Og selv om du forstår hva kroppen sier deg, er det vanskelig å gjøre noen med det uten at det skal gå på identiteten løs, sier Hagen.

Lærte leksa

Nå har han lært det. Kreftoperasjon og 45 omganger med stråling på Radiumhospitalet har lært ham leksa.

  • Jeg må være ærlig med meg sjøl i alle fall, og innse min begrensning og si til meg sjøl at jeg dessverre ikke har kapasitet til alt jeg gjerne skulle takle. Jeg må evne å si nei, hvor «nei» ikke er et nederlag, men faktisk en seier, sier Hagen.

— I dag hadde jeg aldri utsatt meg sjøl for det jeg gjorde den gang. Nå tør jeg lytte til kroppen, sier han, og anbefaler andre det samme, så de skal unngå å dø av kreft.

— Menn bør være ærlige med seg selv og si at «nå kjenner jeg et eller annet som ikke er som det skal være». De bør gå til lege og sjekke ut hva det er, sier han.

I dag er Hagen friskmeldt.

— Og jeg er ikke redd for å få kreft på ny. For nå er jeg blitt veldig åpen for å merke forandringer. Hvis du oppdager det tidlig nok, blir de fleste friske av kreft. Jo lengre tid det tar fra du oppdager kreften, jo vanskeligere er den å helbrede. Så hvis menn ikke tør å si det til noen andre, bør de i alle fall være ærlige overfor seg selv. Det kan redde livet, sier Hagen.

FAKTA

12.919 menn fikk kreft i 2004, og 11.515 kvinner.

Fem års overlevelse etter kreft er lavere for menn enn for kvinner.

Årsaken er at menn venter for lenge med å gå til lege.