KRISTIANSAND: — Ekspeditriser i klesbutikker henvendte seg til mannen min i stedet for til meg, selv om det var jeg som skulle handle. Jeg ble sett på som mindre begavet, forteller Heidi Sakkestad på telefon fra USA.

Nå har leger i Pittsburgh fått rettet opp ansiktet, som ble ødelagt etter det som skulle være en enkel kjeveoperasjon.

— Jeg skryter til meg selv når jeg ser meg i speilet. Du er vakker Heidi, du er nydelig, sier Heidi, som gleder seg til å dra tilbake til Norge og leve et normalt liv igjen.

Har du hatt lignende erfaring i møte med det norske helsevesenet? Tips oss her.

Mislykket

I fire år har hun levd med grusomme smerter. Ansiktet ble helt skjevt da kjeven skled ut etter den første operasjonen. På grunn av dette ble det gjennomført tre operasjoner til i Arendal. Heidi ble også operert i Bergen. Hver gang skulle legene fikse det som gikk galt forrige gang. Til tross for at journalene sier at alle inngrep var vellykket, ble ansiktet bare verre.

Mistet tillit

— Legen må ha det vondt etter å ha forårsaket skadene i ansiktet mitt. Jeg er ikke bitter, men har mistet fullstendig tilliten til det norske legesystemet, sier Sakkestad.

LES OGSÅ: IKKE SVAR FRA LEGENE

Sakkestad ble til slutt friskmeldt fra Haukeland sykehus. «Pasienten har i dag et bitt som bare i liten grad avviker planlagt bittrelasjon», skriver legen på Haukeland. Dette til tross for at avviket i realiteten var nesten en centimeter. Videre: «Kirurgi vil ikke kunne løse Sakkestads problem». Konklusjonen til legen på Haukeland var å anbefale psykologhjelp.

Legen gråt

Gjennom venner kom hun i kontakt med leger i USA. De var av en helt annen oppfatning enn de norske. Da legen så Heidi, begynte han å gråte. De bestemte seg for å operere på dugnad for å hjelpe det norske paret.

NÅ: _Slik ser Heidi Sakkestad ut etter operasjonene i USA. Det er satt inn

protese, og skjevheten er rettet opp. Foto: Privat_

«Kjeven er tydelig deformert og dette er ikke muskulært eller hysterisk», skriver lege Daniel Pituch. Legene gjennomførte to operasjoner, og satte blant annet inn en protese. Resultatet ble at Heidi fikk en rett og solid kjeve, at hun kan åpne øynene skikkelig og ikke har spasmer i ansiktet. Nå kan hun både prate og spise.

LES OGSÅ: Helsetilsynet behandler saken

Blakke

Men gleden har en stor bismak. Prosessen har kostet den lille familien fra Hånes dyrt.

De har pantsatt huset for å få råd til å betale regninger. Bilen er avskiltet og ektemann Jostein Sakkestad har mistet to jobber på grunn av at han har måttet være der for kona 24 timer i døgnet. Nå er hans eget monteringsfirma også i ferd med å gå dukken. Han har sendt fakturaer på til sammen 2,5 million for tapt arbeidsfortjeneste i løpet av de fem årene. Norsk Pasientskadeerstatning har ennå ikke tatt stilling til om de har tenkt å betale.

— Men de må bare betale for dette, det må bare gå, sier Jostein.

Han drar til USA for å hente hjem Heidi om noen få uker.

Heidi understreker at hun føler dyp takknemlighet overfor familien som har hjulpet henne, og som hun har bodd hos, under oppholdet i USA.

— Uten dem ville jeg aldri kommet gjennom denne prosessen, sier hun.