— Om jeg ikke får trent, får jeg dårlig samvittighet. Det er utrolig godt både fysisk og psykisk å få trent, vet du, sier Torvid Johannes Eskildsen.

Den 76 år gamle mandalitten trener to timer om dagen. Først går han en rask tur en time i friluftsområdet Furulunden. Deretter tilbringer han en time i et lite treningsrom han har hjemme. Da går det i benkpress, armhevinger og pullups.

Om jeg ikke får trent, får jeg dårlig samvittighet

Like aktive som alle andre

Norges befolkning blir eldre. Det skyldes ikke minst at folk flest slett ikke setter seg i godstolen og blir der. I en artikkel basert på levekårsundersøkelsene som Statistisk Sentralbyrå (SSB) nylig publiserte heter det at 57 prosent av alle menn mellom 80 og 89 år trener eller mosjonerer tre ganger eller mer i uka. Det samme gjør 37 prosent av alle kvinnene.

Følg FVN Mandal på Facebook!

- De er nesten like aktive som resten av befolkningen, forteller sosiolog og seniorrådgiver i SSB, Odd Frank Vaag e.

Tar beina fatt

Hva gjør så 80-åringene når de trener? I undersøkelsen krysser fire av ti av for «annen idrett».

Torvid Johannes Eskildsen har laget seg sitt eget lille treningsrom. Han løfter lett 120 kilo i benkpress, han som i 1975 satte Europa-rekord med 192,5 kilo. Foto: Jarle R. Martinsen

— De fleste tar beina fatt, ofte i skog og mark. Andre bruker sparkstøtting, rullator eller ergometersykkel, sier Vaage.En stor gruppe av 80-åringene, 17 prosent, har det siste året deltatt jevnlig på aerobics, gymnastikk eller deltar på trimparti.

Hos turnforeningen

— Dette gjør inderlig godt for kropp og sjel, sier 84-åringene Yngvar Klemsdal og Einar Slotten.

De er fast på «godt voksen»-partiet til Mandal Turnforening to ganger i uka. Sammen med like eldre damer, bøyer og tøyer seniorene seg gjennom en time.

Dette mykner opp kroppen. Etter en runde her får jeg sove godt til natten

— Dette mykner opp kroppen. Etter en runde her får jeg sove godt til natten, sier Slotten.

Yngvar Klemsdal (84) trener fast to ganger i uka på turnforeningas fellestrening i Mandal. Det gjør godt for kropp og sjel. Bak Einar Slotten (84) som er like ivrig. Foto: Jarle R. Martinsen

Instruktør Shiela Folkvord leder treningsgjengen denne dagen. Hun forteller at vel så viktig som at de eldre får beveget seg, er at de møtes. — De tar en kopp kaffe både før og etter trening. Da går praten, smiler hun.

Forresten er ikke 84-åringene vi snakker med her av de eldste. En 95 år gammel mann pleier også å komme, men er ikke der da Fædrelandsvennen var innom.

Menn trener styrke

Men tilbake til statistikken og det den forteller om styrketrening. I undersøkelsen svarer 13 prosent av mennene over 80 år at de jevnlig trener muskelstyrken, mens bare en prosent av damene gjør det samme.

Det er nok en manneting, det med styrketrening

— Det er nok en manneting, det med styrketrening, slår Eskildsen fast. Han har selv en kone som foretrekker gåturer.

Selv svetter han altså i det vesle rommet ved stua. Mens Fædrelandsvennen er der pumper han 60 kilo opp og ned i to minutter i benkpress uten å mukke. I 1975 satte han europeisk rekord med 192,5 kilo benkpress.

- Nå klarer jeg 125 kilo. Ikke så verst det heller, smiler sprekningen.

Merker alderen

Han har likevel ikke sluppet unna helseproblemer. Han har pacemaker og en hjerteklaff er skiftet.

Yngvar Klemsdal (84) trener fast to ganger i uka på turnforeningas fellestrening i Mandal. Det gjør godt for kropp og sjel. Bak Einar Slotten (84) som er like ivrig. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg merker selvsagt at jeg eldes, slik er jo livet. Men å trene har i alle år gitt meg en veldig glede. Det har gitt meg god fysisk og psykisk helse, sier 76-åringen. Ekskildsen mener at det beste med hele treningen er at den gir han så mye psykisk styrke at han selv kan styre eget liv. Ingen andre trenger å ta avgjørelsene for ham.

Mange er inaktive

Han tror nok han er den i vennekretsen som trener mest i samme aldersgruppe.

- Mange eldre er opptatt av fysisk aktivitet, mens andre ikke kan eller vil. Det er jo slik det er i vår alder, sier Eskilds en.

For det er en stor gruppe eldre over 80 som aldri går turer eller liknende: 25 prosent av kvinnene trener aldri, mot 10 prosent av mennene.

Muskelmassen reduseres

At det er viktig å trene styrke gjennom hele livet, det kan Truls Raastad, professor ved Norges Idrettshøgskole, skrive under på.

Jo eldre du blir, jo mer reduseres muskelmassen

— Jo eldre du blir, jo mer reduseres muskelmassen. Det betyr igjen at din evne til å gjennomføre helt dagligdagse gjøremål blir redusert, sier han.

Han sier at ved å trene styrke, er det ikke bare muskelmassen som holdes ved like eller økes.

- Man øker også beinmassen som i sin tur forebygger beinskjørhet og brudd ved fall, sier Raastad .

Andre fordeler er at trening forebygger fedme, diabetes 2 og hjerte- og kar sykdommer.

Aldri for sent

Klisjeen om at det aldri er for sent å begynne, stemmer veldig godt hva angår trening og eldre.

- Studier har vist at personer helt opp i 90-årene har meget god effektiv av trening, sier han.

Raastad sier at dersom målet er å øke muskelstyrken, bør du trene styrke minst to ganger per uke.

— Dersom du ønsker å holde kroppen ved like, holder det å trene en gang i uka om du ellers er fysisk aktiv, sier han.

- Tren med det du har hjemme

Universitetslektor ved UiA, Hilde Lohne-Seiler, leverte nylig sin doktoravhandling om eldre over 65 år og om hvordan blant annet fysisk aktivitet påvirker deres helse.

Hilde Lohne-Seiler

— Mine funn viser at det er en svært tett sammenheng mellom hvor aktiv den eldre er, og hvordan de selv oppfatter sin egen psykiske og fysiske helse, sier hun.Hun forteller at muskelstyrken reduseres hos en person fra 25-årsalderen med en prosent per år dersom vedkommende ikke er fysisk aktiv.

— Og fysisk aktiv vil si all form for daglig aktivitet der tempo og belastning varierer, og som gir økt energiforbruk, sier hun.

Funnene viser at dersom en 80-åring som aldri har trent før begynner med styrketrening, økes muskelstyrken med opptil 20 prosent etter 12 uker.

- Bruk det du har hjemme. Løft en kasse opp og ned, gå i trappene med ryggsekk på og gå i ulent terreng. Du trenger ikke gå på treningssenter for å få treningseffekt, sier Lohne-Seiler.