KRISTIANSAND: Det legemeldte sykefraværet i Vest-Agder har siden 2001 gått ned med 18 prosent. Det er ifølge NAV den kraftigste nedgangen i Norge i løpet av denne perioden.

— Det legemeldte sykefraværet varierer noe, men har de siste årene vist en svært positiv utvikling, sier direktør for NAV Vest-Agder, Elisabeth Blørstad.

I 2. kvartal 2007 var det legemeldte sykefraværet i Vest-Agder 5,4 prosent.

Noe av nedgangen skyldes sannsynligvis endringer som er gjort i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven. Ifølge NAV stilles det nå større krav til aktivitetsorienterte tiltak tidligere i sykemeldingsperioden.

Ledigheten også ned

— NAV Vest-Agder registrerer mange positive utviklingstrekk, sier Blørstad. Samtidig som legemeldt sykefravær går kraftig ned, stiger antallet yrkesaktive personer. Særlig gledelig er det at antallet IA - (Inkluderende Arbeidsliv) bedrifter i Vest-Agder øker, og flere av disse har fått merkbart mindre sykefravær, sier hun.

Bedre tilrettelegging

Mer en annet hvert sykefraværstilfelle skyldes muskel- og skjelettlidelse eller psykiske lidelser. Disse to gruppene stod for 60 prosent av alle tapte dagsverk i andre kvartal 2007. — Innenfor disse gruppene mener vi det er et potensial for å redusere lengden på fraværet, dersom arbeidet blir tilrettelagt og den sykmeldte får tilbud om oppfølging og eventuell behandling tidligst mulig, sier Blørstad.