MANDAL: — Det er første gangen jeg har fått inn en katt med denne diagnosen, og jeg har ikke hørt om noen lignende tilfeller den siste tiden, sier veterinær Lillian Auliff til Lindesnes avis.

Det er bare to uker siden Auliff stilte katte-aids (Feline Immunodeficiency/FIV) -diagnosen på en Mandals-katt. Denne katten var ukastrert, sju år gammel og hadde aldri før vært hos veterinæren, skriver avisen.

— Jeg la merke til at den hadde mye sårdannelse i munnen, som er et symptom på immunsvikt. Etter en blodprøve fant vi ut at den hadde katte-aids, sier hun.

Lurt å kastrere

Ifølge veterinæren smitter katte-aids hovedsakelig gjennom bitt.

— Nettopp derfor er det lurt å kastrere slik at katten blir roligere og ikke kommer opp i slagsmål. Da blir den også mer hjemmekjær, sier Lillian Auliff.

Heldigvis kan katteaids ikke smitte over til mennesker. Det skal heller ikke være farlig for flere katter å dele matskål. I likhet med det menneskelige hiv-viruset kan katte-aids smitte gjennom seksuell kontakt mellom katter.

— Men det er sjelden, det er blod- og spyttsmitte som er vanligst, innskyter hun.

Frykter ikke epidemi

Veterinær Aud Thelin ved Mandal Dyreklinikk tror ikke dette er starten på en epidemi.

— For noen år tilbake var det riktignok en del katter fra Lista og Farsund som ble smittet av viruset, men det er nok ingen grunn til å tro at det har kommet en epidemi, sier hun til Lindesnes avis.

I løpet av de 18 siste månedene har det vært cirka fire katter som har fått diagnosen katte-aids i distriktet.